Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:31 29 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere de arestare preventivă pentru doi cetăţeni turci bănuiţi de încălcarea mai multor legi privind pescuitul

ro

23 May, 2016 15:43 1396 Marime text
Astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, faţă de inculpaţii Ismail Turan şi Abdurahman Dinler, cetăţeni turci.
 
Primul este proprietar şi comandant de facto al unui pescador turcesc, iar secundul membru de echipaj de facto, aceştia fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie, de pescuit comercial în perioada de prohibiţie, de folosire la pescuit a uneltelor comerciale în mod neautorizat, de deţinere şi transport al peştelui fără documente legale, de punere în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, de încredinţare a conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi de conducere a navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, cel dintâi fiind acuzat şi pentru săvârşirea infracţiunii de fals privind identitatea.
 
Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că în noaptea de 20/21 mai 2016, lucrătorii poliţiei de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Grup Nave Constanţa au depistat în zona economică exclusivă a României, la distanţa de 55,5 mile marine (adică aproximativ 104 km) spre est faţă de municipiul Constanţa, pescadorul turcesc „MEHMETOGLU 2”, inscripţionat manual „RIV RIV”, la bordul căruia se aflau proprietarul şi comandantul de fapt al navei - inculpatul Ismail Turan, membrul de echipaj de facto al navei - inculpatul Abdurahman Dinler, precum şi alţi cinci pescari, toţi cetăţeni turci. Pe pescador au fost descoperite cantitatea de 205,5 kg de peşte din specia calcan şi aproximativ 1.200 de metri liniari de plase de pescuit de tip setci pentru calcan.
 
Din investigaţii a rezultat prezumtiv că inculpaţii i-au determinat pe numiţii Ozay Kosar, Onar Yusuf, Kamil Ilhan, Hamdi Atasoy si Emre Yldiz, toţi cinci pescari, să pescuiască în zona economică exclusivă României fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, în perioada de prohibiţie şi fără să fie autorizaţi să folosească uneltele de pescuit comercial, fără ca pescarii să cunoască despre inexistenţa licenţelor sau autorizaţiilor de pescuit ale navei.
 
S-a constatat că pescadorul respectiv nu avea licenţă sau autorizaţie de pescuit, iar pe de altă parte, potrivit legii române, în perioada 01 aprilie – 30 iunie 2016 în zona depistării navei funcţionează interdicţia de a pescui. La control s-a mai constatat că pescadorul nu avea echipaj minim calificat pentru a naviga în condiţii de siguranţă, că inculpatul proprietar îi încredinţase conducerea navei şi coinculpatului, deşi niciunul dintre ei nu avea brevet de comandant de navă pentru a putea exercita legal o asemenea funcţie la bord.
 
Pe de altă parte, s-a mai constatat că nava nu era dotată cu echipamente de salvare sau de intervenţie în cazul unor evenimente de navigaţie, iar condiţiile de trai la bordul navei erau improprii. La contactul cu autorităţile române inculpatul ISMAIL TURAN s-a prezentat sub o identitate nereală, susţinând că se numeşte BULENT TURAN, însă ulterior i-a fost stabilit identitatea adevărată.
 
În cursul zilei curente procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei doi inculpaţi, pentru următoarele 30 de zile, propunere trimisă spre soluţionare judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii