Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul liberalilor privind prevenția în sănătate încă stârneşte nemulţumiri

ro

09 Feb, 2016 23:01 2379 Marime text
 
Senatorul ALDE Varujan Vosganian le cere inițiatorilor proiectului de lege privind prevenția în sănătate să își retragă sprijinul pentru acesta, fiind, în opinia sa, o propunere legislativă ''în esența ei deloc onorabilă''.

"Eu le solicit inițiatorilor să își retragă sprijinul pentru el. Este, dacă se poate spune așa, cea mai onorabilă ieșire pe care o pot avea inițiatorii unei propuneri legislative în esența ei deloc onorabile", a declarat Vosganian astăzi, într-o conferință.
 
În opinia sa, ideea înființării unei Agenții de Prevenție în Sănătate arată că în fapt această inițiativă are alte obiective decât de a îmbunătăți starea de sănătate a populației.
 
"În acest caz avem o seamă de proiecte privind prevenția, dar ele nasc o instituție nouă, o agenție. Opinia noastră este că nu este nevoie de așa ceva și că această idee a proiectelor ce nasc instituții de fapt nu vrea altceva decât să ofere rente sau sinecuri și să înăsprească și mai mult hățișul birocratic pe care îl avem", a spus el.
 
El a menționat că în România sistemul de contribuții pentru asigurări de sănătate este îndreptat către dimensiunea curativă.
 
"Contribuția asigurărilor de sănătate finanțează dimensiunea curativă (...) ideea că 10% din banii care sunt în bugetul asigurărilor de sănătate vor merge către această agenție este în fapt o deturnare a sensului inițial al conceptului de asigurări de sănătate. Poate că într-o țară în care asigurările de sănătate sunt finanțate din belșug și rămâne un excedent cronic acolo poate să luăm acești bani care nu mai sunt necesari unui sistem performant și să îi îndreptăm către prevenție, dar într-o țară în care după primele zile nu mai sunt bani și în care sistemul este cronic deficitar să mergi pe ideea că mai iei încă 10% din sistem ca să finanțezi o agenție este mai degrabă o deturnare decât o ameliorare în sistemul de sănătate", este de părere senatorul ALDE.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii