Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:30 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi a sesizat CSM în legătură cu afirmaţiile lui Radu Mazăre

ro

15 Apr, 2014 16:47 1473 Marime text

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a sesizat, azi, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu apariţia în mass-media a unor afirmaţii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar.

În susţinerea solicitării, s-a ținut cont de jurisprudenţa constantă a Consiliului Superior al Magistraturii care în situaţii similare, a dat curs solicitărilor formulate în temeiul dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ori s-a sesizat din oficiu în temeiul dispoziţiilor art.30 din acelaşi act normativ (hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.724 din 27.06.2013, nr.813 din 18.09.2012, nr.816 din 18.09.2012). Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat că afirmaţiile emise în spaţiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acreditează ideea că dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afectează imaginea sistemului judiciar (Raport privind apărarea sistemului judiciar nr.7/IJ/1/DIJ/4/DIP/2014).

Redăm mai jos unele dintre declaraţiile făcute de Mazăre Radu Ştefan, în perioada 09 – 10 aprilie 2014, care au fost preluate de mai multe publicaţii de presă:

1. (…)”Presiunile politice pe care le face DNA în toată ţara şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin. Eu nu vreau răul nimănui şi când nu o să mai fie preşedintele Băsescu nu o să discut niciodată ca să-mi plătească. ”Fiecare va plăti în faţa lui Dumnezeu”, a spus Mazăre”.
(http://www.fanatik.ro/primele-declaratii-ale-lui-mazare-esti-luptator-rezisti-195842)
2. (…)”Primarul Constanței, Radu Mazăre, eliberat sub control judiciar, miercuri seara, în urma unei decizii a instanței supreme, a acuzat la ieșirea din arestul Poliției Capitalei că este o victimă a procurorilor DNA și s-a plâns de condițiile de detenție. Edilul a spus că va pune în discuția partidului faptul că procurorii care nu își întemeiază suficient de bine cazurile nu sunt responsabilizați”(…).
(http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/VIDEO+Declaratii+Radu+Mazare+la+iesirea+din+arest)

În legătură cu faptele reţinute în sarcina sa, din cuprinsul mai multor articole de presă, conţinutul afirmaţiilor şi limbajul folosit exced cadrului constituţional şi procesual, privind exercitarea dreptului la apărare şi celui privind libertatea de expresie şi limitele acesteia.
Menţionăm că, MAZĂRE RADU ȘTEFAN a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 08.04.2014, în sarcina acestuia reţinându-se săvârșirea infracțiunii de luare de mită (vezi comunicat nr. 420/VIII/3 din 08 aprilie 2014).

În acest context, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii analizarea şi dispunerea măsurilor legale, ţinând seama că, prin declaraţii de acest gen se creează un potenţial de deteriorare a imaginii magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii