Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:43 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 Primarul din Brăila, Aurel Simionescu, reținut de procurorii DNA

ro

03 Feb, 2016 19:48 1059 Marime text
 
 
Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, și fostul director economic în Primăria Brăila, Stoica Anghelescu, au fost reținuți miercuri seara pe bază de ordonanță de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați, pentru fapte de corupție, potrivit agerpres.ro. 

 

UPDATE 2, ora 20.40: 
 

Perchezițiile de astăzi ar fi vizat proiectele cu fonduri europene făcute cu firmele Concivia și Tancrad, potrivit obiectivbr.ro.
 
SC Tancrad SRL, firmă la bunăstarea căreia se spune că au contribuit numeroasele contracte derulate cu Consiliile Județene Galați și Brăila şi al cărei nume apare cu surle și trâmbițe în cercetările demarate în cazul președintelui Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, are sediul în Galați şi a făcut afaceri și la Constanța. Cunoscută ca firmă de casă a PSD, SC Tancrad SRL a obținut, numai în 2014, două contracte cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA, unul pentru întreținere curentă pe timp de iarnă 2013 - 2015 pentru drumuri naționale și autostrăzi din administrarea direcției amintite și un altul pentru furnizare de mixtură asfaltică pentru reparații îmbrăcăminți rutiere.
 
Cunoscută ca firma de casă a PSD, SC Tancrad SRL a obținut, numai în 2014, două contracte cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA, unul pentru întreținere curentă pe timp de iarnă 2013 - 2015 pentru drumuri naționale și autostrăzi din administrarea direcției amintite și un altul pentru furnizare de mixtură asfaltică pentru reparații îmbrăcăminți rutiere.
 
În cazul primului contract, care a avut o valoare de 62.054.502,88 lei, firma l-a împărțit cu alte trei societăți de profil. SC Tancrad SRL și-a adjudecat suma de 12.625.496 lei. Contractul a fost atribuit în luna ianuarie a acestui an.
Trei luni mai târziu, în aprilie, societatea care are sediul în Galați a obținut al doilea contract cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA. De data aceasta vorbim despre un contract în valoare de 5.722.750 lei, pe care SC Tancrad SRL l-a împărțit cu SC Oyl Company Holding SRL. Obiectul acestui contract a fost achiziționarea de mixtură asfaltică pentru reparații îmbrăcăminți rutiere - 16.500 tone - Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța.
 

 
Citește și: Ce afaceri a făcut la Constanța Tancrad SRLUPDATE 1, ora 19.55: 


În cursul zilei de astăzi, primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu a fost ridicat de anchetatori şi transportat cu o dubă a jandarmeriei la sediul DNA Galați pentru audieri.
 
„Nu știu despre ce este vorba. Mi-au fost cerute mai multe documente”, a declarat primarul de dimineață, citat de Agerpres.
 
Simionescu Aurel Gabriel, primar al municipiului Brăila și Anghelescu Stoica, director executiv al Direcției Finanțelor Publice Locale din cadrul Primăriei municipiului Brăila, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
La data de 22 iulie 2009, în contextul derulării Programului Operațional Regional, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în proporție de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltări economice și sociale durabile și echilibrată teritorial, a tuturor Regiunilor României), Primăria municipiului Brăila a încheiat cu instituțiile abilitate un contract de finanțare ce avea ca obiect „Modernizare Bulevardul Dorobanților, municipiul Brăila”.
 
În cursul anului 2010, inculpatul Simionescu Aurel Gabriel, în calitate de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul inculpatului Anghelescu Stoica, în calitate de director executiv al Direcției Finanțelor Publice Locale din cadrul Primăriei municipiului Brăila, a schimbat, cu intenție, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezintă o parte din cei 15.703.464 lei primiți ca primă tranșă de prefinanțare din fonduri europene, în cadrul proiectului menționat mai sus.
 
Această sumă de bani a fost folosită în alte scopuri decât pentru cheltuieli eligibile în cadrul proiectului respectiv („Învățământ”, „Locuințe, servicii dezvoltare publică” etc.).
 
Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică de lucrări de „Modernizare bulevardul Dorobanților, municipiul Brăila” s-a desfășurat în mai multe etape, astfel: o primă etapă în anul 2009, care a avut ca finalitate anularea procedurii prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, a doua etapă, în perioada aprilie – iulie 2010, anulată de același Consiliu, a treia etapă, în luna august 2010.
 
Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat că modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestări servicii ori execuție lucrări la nivelul autorităților publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, în conivență cu reprezentanții și funcționarii din cadrul autorităților publice locale, fie să ofere prețul cel mai mic/cea mai bună ofertă economică, fie să îndeplinească “anumite” condiții (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, condiții care, bineînțeles, erau stabilite în mod evident în scopul arătat mai sus.
 
Această situație a condus ca, în timp, anumite societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de autoritățile publice locale din municipiul Brăila, respectiv Consiliul Județean Brăila și Primăria municipiului Brăila. Astfel, aceste firme au câștigat marea majoritate a contractelor de achiziție publică pe plan local și județean.
 
În acest context, la data de 22 decembrie 2010, Primăria Municipiului Brăila a încheiat cu o asociere de firme un contract de achiziție publică, în condițiile în care oferta financiară a acesteia a fost mai mare decât cea clasată pe locul al doilea, care ar fi trebuit să fie desemnată câștigătoare.
 
Prin încheierea acestui contract, inculpații Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica și-au îndeplinit cu intenție, în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce derivau atât din calitatea de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, cât și din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv și președinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare ofertelor.
 
Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vădit discriminatorii de calificare și de selecție a ofertelor, în procedura de atribuire a contractului de lucrări menționat, organizată și în anul 2009 (procedură anulată prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor).
 
Concret, cei doi inculpați au avizat și aprobat documentația de atribuire a contractului respectiv către asocierea de firme care propusese suma de 99.992.906,29 lei pentru executarea lucrărilor, cauzând prin aceasta, vătămarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj în urma aplicării algoritmului de calcul în evaluarea ofertelor și care ofertase pentru lucrări suma de 65.648.502,88 lei.
 
Prin acțiunile inculpaților Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica a fost produs Primăriei Brăila un prejudiciu de 39.829.735,31 lei, din care 24.985.162,27 lei reprezentând finanțare nerambursabilă primită de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională și 14.844.572,66 lei prejudiciu adus bugetului local al municipiului Brăila.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 04 februarie 2016, inculpații Simionescu Aurel Gabriel și Anghelescu Stoica urmează să fie prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.


Sursa foto: administratie.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii