Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:50 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări importante cu privire la medicamentele care necesită aprobare de la CNAS/CJAS

ro

03 Sep, 2014 15:53 1015 Marime text
Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa,  jr. Dragoş Poteleanu, informează astăzi prin intermediul unui comunicat de presă cu privire la medicamentele care necesită aprobare de la CNAS/CJAS.

Iată conţinutul integral al comunicatului:

"Medicul curant este medicul specialist care inițiază și/sau monitorizează tratamentul specific pentru un pacient diagnosticat cu afecțiunile cronice a căror terapie necesită aprobare CNAS/CJAS și care întocmește dosarul pacientului în acest sens.

Medicul prescriptor este medicul care prescrie rețeta pentru terapia specifică, în baza aprobării emise de CNAS/CJAS și care poate fi diferit de medicul curant, așa cum este definit mai sus.

În aceste condiții, un asigurat aflat în evidența oricărei case de asigurări de sănătate județene, CASMB sau CASAOPSNAJ, poate opta pentru un medic curant aflat în relație contractuală cu orice altă casă de asigurări de sănătate și căruia îi revine responsabilitatea de întocmire a dosarului pacientului.

După întocmirea dosarului, pacientul are două posibilități:

1.       Optează pentru monitorizarea și prescrierea tratamentului de către medicul care i-a întocmit dosarul. În această situație va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care acest medic se află în relație contractuală, aprobarea va fi emisă la nivelul acelei case de asigurări de sănătate (pentru situațiile în care este necesară aprobarea CJAS) sau către acea casă de asigurări de sănătate (pentru situațiile în care este necesară aprobarea CNAS) și va fi valabilă pentru prescrierea rețetei de către medicul specialist care a întocmit dosarul și se află în relație contractuală cu casa de asigurări care a emis/primit decizia.

2.       Optează pentru monitorizarea tratamentului de către medicul care i-a întocmit dosarul conform periodicității stabilite de protocoalele terapeutice în vigoare, dar prescrierea tratamentului va fi asigurată de un medic specialist din alt județ (de exemplu, medicul curant este din București și se află în relație contractuală cu CASMB, iar medicul specialist prescriptor este din Constanța și se află în relație contractuală cu CASCT). În această situație dosarul va fi întocmit de medicul curant din București, dar va fi depus de pacient la CAS Constanța, aprobarea va fi emisă la nivelul acestei case de asigurări de sănătate (pentru situațiile în care este necesară aprobarea CJAS) sau către acea casă de asigurări de sănătate (pentru situațiile în care este necesară aprobarea CNAS) și va fi valabilă pentru prescrierea rețetei de către medicul specialist ales de pacient și care se află în relație contractuală cu casa de asigurări care a emis/primit decizia.

De asemenea, precizăm:

1.       În situația în care un pacient își transferă dosarul de la o casă de asigurări la alta, pentru situațiile în care este necesară aprobarea CNAS. Casa de asigurări de sănătate de la care a plecat pacientul va anunța prin adresă scrisă atât CNAS cât și casa de asigurări de sănătate primitoare, menționând faptul că are cunoștință despre intenția pacientului respectiv de a fi preluat de altă casă de asigurări de sănătate. Casa de asigurări de sănătate primitoare va anunța prin adresă scrisă atât CNAS cât și casa de asigurări de sănătate de la care a plecat pacientul, menționând faptul că e de acord să preia pacientul respectiv.

2.       În situația în care un pacient își transferă dosarul de la o casă de asigurări la alta, pentru situațiile în care este necesară aprobarea CJAS, se va respecta aceeași procedură, dar fără anunțarea CNAS."

Ti-a placut articolul?

Comentarii