Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţişti, oameni de afaceri, politicieni, artişti, medici celebri, magistraţi, militari Ce oameni importanţi ai Constanţei ne-au părăsit anul trecut

ro

09 Jan, 2014 01:32 4969 Marime text
Trecând în revistă oamenii importanţi pe care i-a pierdut Constanţa anul trecut nu putem să nu ne gândim că 2013 a fost unul greu. Au murit, parcă mai mulţi ca oricând, artişti, directori, oameni care au format şi condus destine, oameni care au salvat oameni.
Au plecat dintre noi unii care mai aveau multe de făcut, cum se spune astăzi printre politicieni, care nu şi-au terminat proiectele pe care le aveau.
Au plecat dincolo, în lumea celor drepţi unii mai tineri, alţii trecuţi de vârsta a treia. Dar, toţi, oameni. Şi toţi importanţi prin ceea ce au făcut pentru Constanţa.
Astăzi, ne facem datoria şi ne amintim de ei. Poate nu îndeajuns.
 
Primul dintre cei ce se încadrează în galeria celor care au plecat de pe această lume, în 2013, a fost comisarul şef Dănuţ Pisică, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Constanţa, care a murit pe 17 februarie.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă declarau atunci că pacientul a fost resuscitat o oră, dar nu a putut fi salvat.

Poliţistului i s-a făcut rău acasă, în timp ce era în baie.
Câteva zile mai târziu, pe 26 februarie, în urma unei boli incurabile, Mircea Patrichi, angajat în cadrul Serviciului Autorizaţii în Construcţii a Primăriei Constanţa a decedat.
Pe 12 martie a trecut la cele veşnice viceamiralul (r) Contantin Iordache, fost şef al Comandamentului Marinei Militare. Tragicul eveniment a avut loc în jurul orei 08.30. 

Trebuie făcută precizarea că odată cu decesul lui Iordache au fost duse în mormânt şi multe din enigmele Revoluţiei din 1989 de la Constanţa.
Doar patru zile mai târziu pleca dintre noi, în plin scandal referitor la apartenenţa bisericii Sfântul Mare Mucenic Mina, preotul Remus Dumbravă.
„Sâmbătă seara, preotul Remus Dumbravă a decedat. El avea 61 de ani şi era slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa ca preot misionar. La Catedrala Arhiepiscopală şi la Capela Spitalului Judeţean se vor oficia zilnic slujbe de pomenire a părintelui până la înmormântarea sa”, au declarat, la vremea respectivă, sec, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.
Nici lumea medicală nu a fost ocolită. Pe 20 martie a murit celebrul oftalmolog Victor Gal. Acesta a lucrat zeci de ani la Policlinica 1 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, tratând mii de pacienţi.
„Ne vom aminti mereu de el ca de un coleg de o rară modestie şi discreţie. Iar numeroşii pacienţi, pe care i-a tratat, şi-l vor aminti pentru omenia şi profesionalismul de care a dat dovadă. Dumnezeu să-l ierte”, spunea atunci şefa Secţiei de Oftalmologie dr. conferenţiar Sanda Jurja.
Pe 15 aprilie a decedat fostul director al societăţii Navlomar Constanţa, Jean Ionescu, în urma unor grele suferinţe. Acesta s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani.
În perioada anilor 1978 - 1982 a fost director adjunct al Nalvomar Constanţa, iar între anii 1982 - 1990 a ocupat funcţia de director general în cadrul aceleiaşi societăţi.
Doar şase zile mai târziu, pe 21 aprilie, doliul se aşterne peste lumea sportivă. Fostul înalt oficial sportiv constănţean Ion Olaru a decedat cu o lună înainte de a împlini 85 de ani. Olaru a condus Clubul Sportiv Farul Constanţa vreme de zece ani (1979 - 1989), de la acest club ieşind la pensie. A mai activat ca preşedinte al Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport Tulcea (precursorul actualei Direcţii pentru Sport şi Tineret), între 1968 şi 1979, ca vicepreşedinte al CJEFS Constanţa şi ca oficial al clubului de fotbal Farul.
Pe 25 aprilie conducerea Teatrului de stat Constanţa anunţa cu tristeţe trecerea în nefiinţă a celei ce a fost actriţa Viţa Ionescu.
Membru fondator al Secţiei Estrada a Teatrului de Stat Constanţa(1956) a interpretat cu talent şi pasiune roluri în comedii muzicale şi în spectacole de revistă: Chiriţa în provincie, Pălăria Florentina, Escală la Constanţa, Estrada pe satelit, etc.
A cântat în corul Teatrului Liric dar a jucat şi în zeci de spectacole care au adus frumuseţe şi bucurie publicului din oraşul şi judeţul Constanţa.
2 iulie. Magistratul Ioan Imbrea, fostul prim-procuror al parchetelor de pe lângă judecătoriile Medgidia şi Constanţa s-a stins din viaţă la vârsta de 63 de ani. Acesta a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa în perioada 1999 - 2002, precum şi al Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, din 2002 până în 2008. Ioan Imbrea a avut o carieră în magistratură de peste 30 de ani.
16 iulie. Jale  în lumea politică şi în mediul de afaceri
A decedat cunoscutul om de afaceri, apropiat de-al primarului Radu Mazăre, Gheorghe Oancea. Acesta administra firme precum Mobitom SA, On Plonge SRL, Plonge Prest Mangalia SRL, Five Holding SA.
Gheorghe Oancea a decedat în urma unui stop cardiac, pe holurile clinicii private Iowemed.

Potrivit directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, doctorul Vasile Popescu, la faţa locului a fost solicitată o ambulanţă. Medicii l-au resuscitat 60 de minute, după care au declarat decesul.
S-a iscat un adevărat scandal la vremea respectivă declanşat, în primul rând, de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a solicitat un control la policlinica respectivă.
Pe 9 august s-a stins din viață, la doar 50 de ani, lectorul universitar de la Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului de la Universitatea Ovidius, Camelia Oprea.
Prestigiosul cadru universitar a absolvit în anul 1985 Facultatea de Fizică a Univerisității Babeș-Bolyal din Cluj Napoca. În anul 1999 obține diploma de doctor în fizică la aceeași universitate. „Suntem colegi din anul 1992. A fost un om de mare calitate, iubit și apreciat de colegi. Era o colegă bună, mereu dornică să ajute. A plecat prea devreme dintre noi”,  apune atunci profesorul universitar  Mihai A. Gîrțu.
Pe 11 august a plecat dintre noi fostul director de la SC "Neptun-Olimp", Rafte Pascal. Rafte a fost consilier local la Constanţa între 2000-2004, membru în conducerea PNŢCD şi fost deţinut politic.
Moartea nu-i iartă nici pe cei care salvează viaţa celorlalţi. Aşa se face că pe 16 octombrie a murit plutonierul adjutant şef Marian David de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Avea doar 45 de ani. Colegii l-au plâns pe bunul lor prieten, pe care o boală crudă l-a răpit prea devreme. A lăsat în urmă o familie îndurerată.
Plutonierul adjutant şef Marian David era pompier de 22 ani. Şi-a dedicat existenţa protejării oamenilor şi, ani de zile, a salvat vieţi. Fusese internat în Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.
Doar opt zile mai târziu, pe 24 octombrie, pleca dintre noi fostul director general al Companiei Naţionale Maritime Petromin, Andrei Caraiani.
Tot anul trecut, dar pe 17 noiembrie, după o lungă suferinţă, a plecat dintre noi cel mai longeviv om de televiziune, constănţeanul Ilie Şerbănescu, fost corespondent al TVR. Avea 75 de ani şi a decedat la domiciliul său din Constanţa.

Televiziunea a fost marea lui dragoste, căreia i-a dedicat aproape 50 de ani din viaţă.
De-a lungul timpului, operatorul Ilie Şerbănescu a fost responsabil de imaginile cu care erau deschise primele ediţii ale festivalului Cerbul de Aur. Din 1970, a fost numit corespondent la Constanţa.
A transmis ştiri cu inundaţiile catastrofale din primăvara anului 1970, din Dobrogea, eşuarea navei Rostock pe canalul Sulina, în 1991, naufragiul a două nave în rada exterioară a Portului Constanţa, când 54 de marinari au murit, sau exploziile de la bordul navei Anopolis, care au provocat moartea a 20 de oameni, în 2001.
Pe 10 decembrie s-a tras cortina şi pe chipul regizorului Ion Drugan.
A fost regizorul artistic cu o contribuţie covârşitoare la afirmarea teatrului constănţean – în primul său deceniu de existenţă, între 1952-1959 (an în care s-a mutat la Teatrul Liric ).

A montat nu mai puţin de 15 premiere: drame, comedii, piese poliţiste. Spectatorii îşi amintesc de spectacolele Titanic vals, Povestea unei iubiri, Nota zero la purtare, avându-i în distribuţie pe bătrânii lei ai teatrului Mania Antonova şi Constantin Mortun faţă în faţă cu tinerii actori de atunci, cei care aveau să devină mai apoi nucleul puternic de talente pe care s-au sprijinit succesul şi faima acestui teatru: Zoe Caraman, Marcela Sasu, Emil Sasu, Valentin Bucur, Longin Mărtoiu şi alţii.
A realizat si multe spectacole de revistă, avându-i în distribuţie pe Jean Constantin, Gelu Manolache, Fritz Braun.
Pentru toţi aici amintiţi, dar şi pentru cei de care nu am amintit, acolo unde sunt
Dumnezeu să-i ierte şi Să le fie ţărâna uşoară!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii