Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:04 20 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plasticul, pericol pentru berze. Păsările, monitorizate de aplicaţia mobilă „Uite, Barza!” (galerie foto)

ro

16 Jul, 2019 11:40 507 Marime text
Aplicaţia „Uite, Barza!”, descărcată de peste 10.000 de ori, pe care o regăsim în topul celor mai populare aplicații din categoria Călătorii și informații locale, în Google Play, a numărat cu ajutorul românilor, deja peste 200 de cuiburi.
 
Aplicaţia este dezvoltată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel în România
 
Acestea sunt introduse în baza de date a Societății Ornitologice Române (SOR), pe site-ul berzeleromaniei.sor.ro.
 
Cele mai multe intrări de cuiburi recenzate sunt în număr de 345, județul Harghita. Pe locul secund se află județul Constanța cu 249, urmat de Tulcea, 237 și Suceava cu 217.
 
Intrările de cuiburi reprezintă doar semnalările utilizatorilor de aplicație și pot fi dublate - statistica oficială a cuiburilor de berze va fi gata abia după 31 iulie, când se încheie numărătoarea oficială, iar cuiburile sunt validate.
 
Pe 25 iunie, atunci când, oficial, a început numărătoarea berzelor albe, o echipă de la Societatea Ornitologică Română și Centrala Ornitologică Română a inelat 62 de pui de barză în cuiburile de pe stâlpii rețelei de electricitate de joasă tensiune din județul Tulcea.
 
Biologii Ioana Cobzaru, Sebastian Bugariu, Lucian Fasolă-Mătăsaru, Gabriel Chișamera și Viorel Gavril au fost ajutați de tehnicienii de la E-Distribuție Dobrogea, companie din Grupul Enel, pentru a avea acces la cuiburi.
 
Puilor de barză, pentru a fi monitorizaţi pe viitor, li s-au amplasat câte două inele pe picior, unul metalic și unul din plastic color.
 
Biologii au fost nevoiți să intervină pentru a încerca salvarea unui pui.
 

„Unul dintre puii pe care i-am inelat avea probleme serioase și probabil lucrurile s-ar fi terminat tragic: înghițise parțial (probabil odată cu hrana adusă de adulți) o bucată de panglică din cuib, care era și înfășurată pe picior. Norocul lui a fost că l-am găsit, el probabil nu se mai putea hrăni și ar fi murit în cuib, fie sufocat, fie de inaniție. Am reușit să înlăturăm cea mai mare parte din acel rest de panglică și sperăm să fie în regulă. Gunoaiele care ajung în cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru pui”, a povestit biologul Sebastian Bugariu.


În alt colț de țară, biologul Lucian Fasolă Mătăsaru a inelat patru pui de barză din Moldova.

La circa 30 de kilometri de Iași, după ce un cuib de barză a fost dărâmat de furtună, acum patru ani, proprietarul curții unde picase a luat resturile din cuib și le-a așezat pe șopronul lui.
 
Persoanele din apropriere, printre care şi o nevăzătoare, au continuat să îngrijească puii până aceștia au zburat, iar de atunci berzele sunt protejate în fiecare an de proprietarii șopronului.

Gunoaiele noastre, în cuiburile lor

A doua rundă de inelări ornitologice din Dobrogea, în Tulcea, a fost realizată de Sebastian Bugariu și de Kiss Botond. Cei doi au rămas surprinși de ceea ce au găsit în unele cuiburi.
 
În realizarea sau consolidarea cuiburilor, berzele,pe lângă crengi, folosesc frecvent, deșeuri rezultate din activitatea umană.
 

Resturile aruncate neglijent și depozitele de gunoi ilegale, atât de frecvente la noi din păcate, sunt o sursă de deșeuri care ajung frecvent în cuib. Am găsit cuiburi cu sfori, plase și pungi de plastic, am găsit diverse articole de îmbrăcăminte, saci de rafie și alte resturi menajere, transmite biologul.

 
Este cunoscut faptul că păsările preiau deșeurile din apropierea cuiburilor și le folosesc la consolidarea cuibului. Din păcate, tot mai mult plastic.

Pe lângă faptul că reprezintă un indicator al poluării în zonele unde sunt verificate cuiburile, multe din aceste deșeuri sunt un real pericol pentru pui, pentru că aceștia le pot înghiți sau pot deveni captivi încurcându-se în ele sau se pot răni, a spus Sebastian Bugariu.

Importanța inelărilor și a aplicației

Acțiunea de inelare de la final de lună iunie nu este prima acțiune de acest gen a SOR și nu este prima acțiune din Dobrogea, în anii 2006 și 2007 s-au mai regăsit acțiuni similare pe acest traseu, de la Tulcea la Murighiol.
 

Unul din puii pe care i-am inelat noi la Murighiol a fost apoi regăsit, ca pasăre adultă, cuibărind câțiva ani la rând la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Un alt pui din Sarinasuf a fost revăzut ca adult în Săcele, 7 ani mai târziu. Mai sunt și alte păsări, observate la Văcăreni sau la Letea. Exemplele acestea ne spun clar cât de importantă este marcarea cu inele color, pentru a obține date specifice și în timp pentru a putea avea o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă cu păsările”, a precizat biologul Sebastian Bugariu.

 
Proiectul și aplicația „Uite, Barza!” sunt dezvoltate de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel în România. Datele pe care românii le introduc cu ajutorul aplicației ajută și ornitologii, și berzele, și companiile de distribuție de energie electrică, pentru că păsările își fac cuiburi pe stâlpi, se pot electrocuta de la contactul cu liniile electrice sau cuibul lor poate arde din cauza unui scurtcircuit, unele păsări se pot electrocuta de la contactul cu liniile electrice.

Pentru prima oară, pe lângă firmele de distribuție ale Grupului Enel, și cele de aparținând CEZ, E-ON și Electrica vor putea interveni direct, la punct fix, pentru a ajuta berzele.

Sursă foto: SOR

Ti-a placut articolul?

Comentarii