Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:09 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Zi de duminică” de Ipolit Strâmbu

ro

21 Sep, 2014 09:23 1915 Marime text
Născut în anul 1871, în judeţul Mehedinţi, Ipolit Strămbu (cu variantele Hipolit, Strâmbulescu) a fost un pictor român, prieten bun cu Barbu Ştefănescu Delavrancea, cu actorul Iancu Brezianu şi cu Alexandru Vlahuţă. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase cu Theodor Aman şi cu G.D. Mirea, apoi la Munchen cu Karl Marr.
 
Ipolit Strâmbu a revenit în ţară în anul 1901, când şi-a început cariera de profesor. În paralel, a fost un inovator, participând la înfiinţarea Tinerimii Artistice şi la revitalizarea coloniei artistice de la Baia Mare, după modelul impus de Simon Hollosy. Debutul oficial în pictură a avut loc în anul 1895, odată cu participarea la Expoziţia artiştilor în viață, ocazie cu care câştigă o medalie pentru un studiu. De asemenea, a organizat cursuri serale de pictură şi a pus bazele unei şcoli de artă decorativă, fiind printre primii organizatori ai Muzeului Naţional de Artă Populară.
 
Uleiul pe pânză „Zi de duminică”, semnat şi datat dreapta jos, cu negru, Strâmbu, 1904, se distinge de celelalte picturi ale artistului dedicate ţăranului. Scena este încărcată de un narativ simptomatic, care introduce privitorul într-un univers al micului Paris, într-o lume a cafenelelor.
 
Sursa foto: artmark.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii