Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:39 18 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Ţărancă din Şopârliţa” de Samuel Mützner

ro

02 Sep, 2014 08:52 1897 Marime text
Născut în anul 1884, într-o familie modestă, la Bucureşti, pictorul român interbelic de origine evreiască, Samuel Mützner, a urmat cursurile Academiei Julian. Şi-a definit stilul în urma anilor petrecuţi alături de Claude Monet.
În anii ’40 şi în perioada imediat precedentă acestora, recunoaştem un Mützner preocupat de noi soluţii picturale şi noi formulări plastice. Aducând în prim plan interesul pentru formă, Mützner este atras tot mai mult de motivul pictural, pe care îl analizează o perioadă îndelungată, folosindu-se şi de o paletă în acorduri cromatice subtile şi tuşe mai consistente. Multe dintre operele sale au fost expuse în marile muzee ale ţării sau în importante colecţii particulare.
 
Uleiul pe carton „Ţărancă din Şopârliţa” se desfăşoară sub spectrul unei compoziţii de interior. Opera se găseşte ancorată într-un ciclu interesant conceput de pictor la jumătatea anilor ’30, în care subiectul rural, purtat de apariția unei țărănci, compensează tematica cu peisajul pictat la Balcic în aceeași perioadă.
 
Sursa foto: wikiart.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii