Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Şcolăriţa” de Ipolit Strâmbu

ro

23 Sep, 2014 09:08 2690 Marime text
Născut în anul 1871, în judeţul Mehedinţi, Ipolit Strâmbu (cu variantele Hipolit, Strâmbulescu) a fost un pictor român, prieten bun cu Barbu Ştefănescu Delavrancea, cu actorul Iancu Brezianu şi cu Alexandru Vlahuţă. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase cu Theodor Aman şi cu G.D. Mirea, apoi la Munchen cu Karl Marr.
Ipolit Strâmbu a revenit în ţară în anul 1901, când şi-a început cariera de profesor. În paralel, a fost un inovator, participând la înfiinţarea Tinerimii Artistice şi la revitalizarea coloniei artistice de la Baia Mare, după modelul impus de Simon Hollosy. Debutul oficial în pictură a avut loc în anul 1895, odată cu participarea la Expoziţia artiştilor în viață, ocazie cu care câştigă o medalie pentru un studiu. De asemenea, a organizat cursuri serale de pictură şi a pus bazele unei şcoli de artă, fiind printre primii organizatori ai Muzeului Naţional de Artă Populară.
Uleiul pe carton „Şcolăriţa”, semnat şi datat dreapta jos, cu brun, Strâmbu, 1921, se distinge de celelalte picturi ale artistului, impresionând prin alegerea culorilor şi detalii.
 
Sursa foto: artmark.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii