Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Şalul înflorat” de Ipolit Strâmbu

ro

12 Aug, 2014 09:34 4082 Marime text
Născut în anul 1871, în judeţul Mehedinţi, Ipolit Strămbu (cu variantele Hipolit, Strâmbulescu) a fost un pictor român, prieten bun, potrivit Wikipedia, cu Barbu Ştefănescu Delavrancea, cu actorul Iancu Brezianu şi cu Alexandru Vlahuţă. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase cu Theodor Aman şi cu G.D. Mirea, apoi la Munchen cu Karl Marr. Debutul oficial în pictură a avut loc în anul 1895, odată cu participarea sa la Expoziţia artiştilor în viață, ocazie cu care câştigă o medalie pentru un studiu. Ipolit Strâmbu a fost autorul mai multor manuale de desen şi tehnica desenul. De asemenea, pictorul român s-a preocupat de organizarea unei şcoli de artă. 

„Renunțarea la sursele artificiale de ecleraj și adoptarea luminii naturale, suprimarea culorii locale și a umbrelor închise, libertatea tușei, recursul la o cromatică fluidă și luminoasă’’, mărturisea  Doina Păuleanu despre Ipolit Strâmbu, în cartea „Pictori români la Balcic”, publicată în anul 2008.
 
Subiectul uleiului pe carton (44 x 36 cm), intitulat „Şalul înflorat”, se identifică cu orientarea pictorului pentru un vizual mai mult decât specific, cel al mediului orăşenesc. Punerea în pagină îi permite pictorului să-şi exerseze realizarea efectului de lampă, prin jocurile de lumină de pe chipul personajului, dar şi de pe decoraţia rochiei sau a şalului. 
 
Sursa foto: wikiart.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii