Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Persistenţa memoriei” de Salvador Dali

ro

26 Sep, 2014 09:11 12248 Marime text
O personalitate marcantă a secolului XX, pictorul spaniol Salvador Dali, originar din Figueras, unde, în prezent, există un muzeu dedicat lui, a spart tiparele vremurilor în care a trăit.
În copilărie, a avut parte de o atitudine rece din partea familiei şi a colegilor de clasă, din cauza numeroaselor accese de furie pe care le avea. A mers atât de departe, încât a dezvoltat un cult al personalităţii, conturat de la o vârstă fragedă. În „Jurnalul unui geniu” mărturisea că „în copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns”. Afirma despre Pablo Picasso că este al doilea mare geniu al lumii, după el insuşi.
Cu o neobişnuită încredere în forţele proprii, Dali a rimat cu talentul său şi a avut un succes impresionant în domeniul culturii. Îşi folosea visele şi reveriile drept sursă de inspiraţie pentru tablouri.
Una dintre cele mai renumite picturi din lume este „Persistenţa memoriei”, cea mai faimoasă creaţie a pictorului Salvador Dali. Realizată în anul 1931, în ulei pe pânză, pictura suprarealistă înfăţisează un ţărm sumbru presărat cu ceasuri parcă topite. Potrivit unor teorii, sursa de inspiraţie a acestui tablou a fost Teoria Relativităţii a lui Albert Einstein.

Sursa foto: wikiart.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii