Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Leagănul” de Jean-Honoré Fragonard

ro

25 Jul, 2014 09:19 12276 Marime text
Născut în anul 1732, Jean-Honoré Fragonard a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, dar, deoarece a creat opere în toate stilurile epocii, nu poate fi perfect încadrat într-un anumit curent. În decursul vieţii, a abordat teme îndrăzneţe, care au impresionat datorită talentului său extraordinar.
 
 „Leagănul” este o pictură reprezentativă a stilului rococo, caracterizat mai ales de bogăţia şi varietatea detaliilor şi a ornamanetelor. În prezent, rococo este privit ca o perioadă relativ distinctă în evoluţia artei occidentale.

Tabloul „Leagănul” a fost comandat de baronul de Saint-Julien în cinstea tinerei sale amante. Inițial, comanda i-a revenit pictorului istoric Gabriel-Francois Doyen, care a refuzat-o scandalizat. Fragonard adora acest gen de pictură şi a fost de acord să preia comanda. Fata reprezentată este cochetă şi zâmbitoare, iar lângă tânărul întins este o statuie care îl înfăţişează pe Cupidon, zeul iubirii. Tufa de trandafiri, datorită  florilor și al spinilor, sugerează caracterul dulce-amar al iubirii.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii