Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:09 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „La lumina lămpii” de Rudolf Schweitzer-Cumpăna

ro

19 Sep, 2014 09:15 1701 Marime text
Născut în anul 1886, la Piteşti, într-o familie cu origini germane, Rudolf Schweitzer-Cumpăna a fost un pictor şi grafician care a frecventat cursurile unor academii importante, cum ar fi pe cele ale Academiei de Arte Frumoase de la Berlin. 
Fiind înzestrat cu un ascuţit spirit de observaţie, Schweitzer-Cumpăna a pictat portrete, peisaje şi, mai ales, scene din viaţa ţărănească, utilizând tehnici diferite. În pictură, a urmărit construcţia formelor în relief şi s-a dedicat neîncetat creaţiei sale, cu energie şi talent, Rudolf Schweitzer-Cumpăna a explorat de-a lungul celor 70 de ani de activitate, lumea strălucitoare a culorilor, înscriindu-se în categoria pictorilor expresionişti.
Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, Muzeul Naţional de Artă a organizat o expoziţie retrospectivă Schweitzer-Cumpăna, reunind 278 de lucrări de pictură şi 159 de grafică.
Opera „Sub lumina lămpii”, semnată şi datată dreapta jos, cu ocru R. SCHEWEITZER-CUMPĂNĂ, 1924, este una dintre capodoperele artistului.
 
Sursa foto: wikiart.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii