Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:37 23 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Interior din strada Zambaccian” de Gheorghe Petraşcu

ro

07 Sep, 2014 09:09 1923 Marime text
Născut în anul 1872, pe 20 noiembrie, la Tecuci, într-o familie cu tradiţii culturale, Gheorghe Petraşcu a fost un pictor şi academician român, fondator al unui curent artistic caracterizat de forţa evocării unor obiecte şi privelişti. De la prima sa expoziţie personală, ce a avut loc în anul 1900, a fost remarcat de Barbu Delavrancea şi Alexandru Vlahuţă. De-a lungul anilor, a pictat peisaje atât în ţară, la Sinaia sau Câmpulung-Muscel, cât şi peste hotare, în Franţa, Spania, Italia.

În anul 1972, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Gheorghe Petraşcu, Galeria Naţională din Bucureşti a organizat o expoziţie retrospectivă cu operele artistului din principalele muzee şi colecţii. Gheorghe Petraşcu reprezintă pentru modernitatea autohtonă unul dintre primele şi cele mai importante nume care reuşesc să ofere artei naţionale un produs estetic demn de a continua creaţia grigoresciană.
 
De-a lungul vieţii, Petraşcu a deţinut diverse reşedinţe, individualizate în pictura sa. După ce a preluat tema clasică a interiorului, pictorul român, prin alegerea culorilor şi organizarea spaţiului compoziţional, i-a oferit o interpretare nouă. Rareori populate de prezenţă umană, interioarele învăluie elementele, situându-le la limita dintre real şi o dimensiune atemporală.
 
Datat 1935, uleiul pe pânză „Interior din strada Zambaccian”, semnat dreapta jos, cu negru, G. Petraşcu, prezintă spaţiul atelierului din Str. Muzeul Zambaccian. Senzaţia de linişte este aproape copleşitoare în tablou, unde remarcăm divanul acoperit de un covor oriental, perne multicolore, dar şi tablouri de mici şi mari dimensiuni.
 
Sursa foto: wikiart.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii