Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Anemone şi trandafiri” de Ştefan Luchian

ro

27 Jul, 2014 09:11 10724 Marime text
Născut la Ştefăneşti, un sat din judeţul Botoşani, Ştefan Luchian, denumit poetul plastic al florilor, a reflectat în picturile sale numeroase stări sufleteşti şi a sincronizat arta românească cu modernitatea europeană. O parte din lucrările importante din creaţia pictorului sunt expuse la Muzeul Zambaccian din Bucureşti. Post-mortem, lui Ştefan Luchian i s-a oferit distincţia de membru de onoare al Academiei Române.

„Anemone şi trandafiri” este titlul uleiului pe lemn semnat de Ştefan Luchian. Motivele ce revin pe tot parcursul carierei artistului, precum buchetele de flori, amintesc de influenţele specifice curentului Art Nouveau. Prin împletirea subtilă a luminii şi a umbrelor, sensibilitatea lui Ştefan Luchian se dezvăluie imprevizibil, rezultatul fiind o intensitate emoţională neobişnuită. Deoarece, după vârsta de 30 de ani, din cauza bolii, peisajele îi devin inaccesibile, pictorul român îşi concentrează atenţia asupra florilor. Dintre acestea, anemona întruchipează cel mai bine, la nivel simbolic, tragicul destin al pictorului Stefan Luchian. Potrivit legendei, anemona, floarea lui Adonis, ce sugerează dragoste, dar şi moarte, dualitatea regăsire – despărţire, a înflorit din lacrimile Afroditei pentru Adonis, care a fost ucis de Ares.

Despre compoziţiile florale ale lui Ştefan Luchian, Octavian Paler afirma: „A vedea florile lui Luchian fără a şti ce se află în spatele frumuseţii lor, ar echivala cu gestul de a smulge dinăuntrul corolei anemonelor grăunţele de frig, de noapte. (...) Despărţirea creaţiei lui Luchian de suferinţa lui Luchian ne-ar priva de cel mai clar exemplu din pictura noastră că suferinţa nu dă talent, dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieşi un învins sau un învingător.” 
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii