Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PDL Constanţa „Vă solicităm să ne constituim parte civilă în cauza în care a fost condamnat Ilie Rachieru“

ro

11 Jun, 2014 11:32 1992 Marime text
Organizaţia Constanţa a Partidului Democrat Liberal susţine într-un comunicat de presă dat azi publicităţii că ia act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a urmat litera legii şi l-a condamnat pe Ilie Rachieru, directorul RADET Constanţa la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată.

„PDL Constanţa cere primarului Radu Mazăre şi consilierilor locali PSD, care au ignorat cererea prin care consilierii locali democrat liberali solicitau constituirea Consiliului Local Constanţa în parte civilă în acest proces, să acopere prejudiciul creat de dl.Rachieru din propriul buzunar“, se mai arată în comunicat. De asemenea, reprezentanţii PDL Constanţa readuc în atenţie faptul că pe 19 decembrie 2013 consilierii locali PDL Sorina Tuşa, Iustin Fabian Roman şi Stelian Gima au depus la Primăria Constanţa un memoriu prin care solicitau primarului şi Consiliului Local eliberarea din funcţie a lui Ilie Rachieru şi recuperarea prejudiciului de peste un milion de euro. La momentul respectiv, cererea acestora a fost motivată „având în vedere situaţia litigioasă a acestuia, respectiv faptul că este cercetat şi judecat pentru infracţiuni deosebit de grave în legătură cu modul în care a înţeles să-şi exercite atribuţiile de serviciu şi MAI ALES cu modul în care a înţeles să folosească banii regiei”. „Cererea noastră avea în vedere şi recuperarea prejudiciului de peste un milion de euro, pe care Ilie Rachieru, prin faptele sale, l-au adus cetăţenilor Constanţei. Cu banii aceştia s-ar putea subvenţiona preţul gigacaloriei, am putea ajuta constănţenii să aibă ierni lipsite de griji”, a declarat consilierul local PDL, Iustin Fabian Roman, potrivit comunicatului remis.  La rândul său, senatorul Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, a făcut următoarea declaraţie: „Constănţenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară, chiar şi facturile din luna aprilie au fost mari şi greu de plătit pentru locuitorii Constanţei, iar demersul aleşilor locali PDL nu a fost luat în seamă, ceea ce nu ne poate face decât să ne gândim la rea voinţă. Mazăre şi colegii lui de partid din Consiliul Local trebuie să răspundă în faţa constănţenilor pentru situaţia creată şi trebuie să redea oraşului prejudiciul creat de Ilie Rachieru”, se mai arată în comunicatul de presă.
Iată care este textul memoriului depus în luna decembrie 2013 la Primăria Constanţa de consilierii Partidului Democrat Liberal:
„Cum poate fi investit şi girat cu încredere un manager general cercetat pentru infracţiuni de corupţie, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită, cu aplicarea legii nr. 78/2000? Mai exact, domnul Rachieru se face vinovat de achiziţionarea de pompe circulaţie-încălzire şi pompe ajutătoare apă caldă, care nu corespund criteriilor minime din caietul de sarcini, întrucât nu au turaţie variabilă, ele neputând fi comandate de la distanţă. Această operaţiune a determinat un prejudiciu de 4.931.880,05 lei în patrimoniul RADET - aspecte ce rezultă din actele organelor de cercetare penală şi care au fost comunicate către Consiliul Local Constanţa prin adresa din 15.04.2008, întocmită de către Direcţia Naţionala Anticorupţie. Consiliul Local Constanţa a abordat aceasta situaţie într-o manieră nepotrivită, în sensul că nu a considerat oportun să se constituie parte civilă in cauză, adică nu a intenţionat să recupereze un eventual prejudiciu, pe care doar instanţa de judecată îl poate constata.
Această conduită este de natură a proteja persoana şi patrimoniul dlui Rachieru, şi atunci întrebăm:
Domnule Primar, de ce să menţinem în funcţie o persoană cercetată penal pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor RADET?
Domnule Primar,  de ce să nu lăsăm instanţele de judecată să se pronunţe asupra existenţei prejudiciului şi de ce nu dorim să îl recuperăm de la persoana vinovată, sumă care poate fi folosită pentru acoperirea preţului mare la gigacalorie?
Vă atenţionăm că fiecare dintre noi, aleşii locali, consilieri şi primar, suntem îndriduiţi să protejăm interesele constănţenilor şi să îi apărăm de cei ce le produc prejudicii. Având în vedere că dl. Rachieru este cercetat asupra modului în care a cheltuit banii publici, în realitate banii constănţenilor, considerăm că poziţia aleşilor locali trebuie să vizeze în primul rând satisfacerea drepturilor cetăţenilor Constanţei, respectiv efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a recupera eventualul prejudiciu din banii publici, în situaţia stabilirii acestuia printr-o hotărâre definitivă  a instanţei. Nu trebuie să uităm fişa postului, domnilor aleşi locali, rolul nostru este să îi protejăm pe cetăţenii care prin votul lor ne-au aşezat în fruntea oraşului! Acest  Rachieru a fost găsit  vinovat de instanţele de judecată şi este condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, soluţie menţinută şi de instanţa de apel, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, care în data de 15.11.2013 s-a pronunţat în acest sens. Suplimentar faţă de pedeapsa închisorii, Curtea de Apel a dispus ăsura confiscării sumei de 142.442,72 ron de la inculpatul Rachieru Ilie. În lumina celor prezentate, vă solicitam public să îl demiteţi pe dl Rachieru, având în vedere că acuzaţiile de abuz în serviciu şi de luare de mită reprezintă o pată neagră în CV-ul unui manager general şi nu îl poate recomanda în păstrarea pe viitor a funcţiei de manager al RADET. Totodată, vă solicitam să ne constituim parte civilă în cauză, pentru a aduce înapoi constănţenilor prejudiciul de peste un milion de euro”, se mai arată în comunicatul PDL Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii