Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:38 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordin de la ASF Șapte societăți de asigurare trebuie să reanalizeze calculul tarifelor RCA

ro

24 Feb, 2016 18:57 1984 Marime text
 
Societățile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa și Euroins au fost obligate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să reanalizeze ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA.
 

”Toate aceste obligații au fost stabilite pe baza concluziilor acțiunilor de control inopinat desfășurate în ultimele luni la asigurătorii autorizați să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceștia respectă cerințele privind fundamentarea și calculul tarifelor de primă, stabilite prin Norma 23/2014”, se arată într-un comunicat ASF.

 
În cazul societăților Carpatica Asig și City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate. Potrivit ASF, concluzia de ansamblu a controlului a fost că societățile de asigurare respectă principiile actuariale general acceptate.
 

”Totuși, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenței daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea și corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial. Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit în sarcina asigurătorilor ca în termen de 30 de zile să remedieze deficiențele identificate”, se arată în documentul respectiv.

 
Din noile notificări privind primele RCA va trebui să rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite în calculul tarifelor de primă finale, prezentarea distinctă a procedurilor efectuate de actuarii societăților de asigurare pentru verificarea calității, corectitudinii și completitudinii datelor folosite, prezentarea distinctă a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene și prezentarea unei comparații între noile tarife notificate și tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.
 
Totodată, Consiliul a decis transmiterea către Grupul de lucru pentru revizuirea legislației privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului în care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizării unor încărcări suplimentare și interzicerea aplicării unor coeficienți de ajustare suplimentari.
 
Acțiunea de control al asigurătorilor care operează pe piața RCA face parte din planul de măsuri pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung urmărit de ASF în vederea stabilizării pieței și a protejării intereselor consumatorilor. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii