Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMV Petrom a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurenţei. Iată ce amendă a primit

ro

27 Mar, 2016 18:16 1530 Marime text
 
OMV - Petrom MArketing SRL a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurenţei. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că trebuie să plătească 109,8 milioane de lei în loc de 137 milioane lei, cât era amenda iniţială. 

OMV Petrom a fost găsită vinovată de participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţă carburanţilor, conform Consiliului Concurenţei.
 
Iată comunicatul integral al Consiliului Concurenţei:
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către compania OMV - PETROM MARKETING (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor. De asemenea, instanţa a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenţei de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei.
 
Reamintim că, autoritatea de concurenţă a câştigat irevocabil şi procesele cu Mol România, Rompetrol Downstream SRL şi Eni România.
 
La sfârşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urmă investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium:
 
  • SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) -366,5 milioane lei
  • SC OMV Petrom Marketing SRL (la dată încălcării legii opera benzinăriile OMV) -137,2 milioane lei
  • SC Rompetrol Downstream SRL- 159,5 milioane lei
  • SC Lukoil România SRL- 136,8 milioane lei
  • SC Mol România Petroleum Products SRL- 80,2 milioane lei
  • SC ENI România SRL - 11,1 milioane lei.

Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
 
Consiliul Concurenţei a sancţionat, la sfârşitul anului 2011, mai multe companii petroliere, cu amenzi totale record de 880 milioane lei (peste 200 milioane de euro), reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, a anunţat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinat de presă. Potrivit acestuia, amenzile au fost acordate din cauza că firmele s-au înţeles între ele să scoată de pe piaţă un sortiment de bezină: Eco Premium.
 
OMV Petrom a primit cea mai mare amendă (366,5 milioane de lei OMV Petrom şi 137 milioane de lei OMV Petrom Marketing) pentru că a avut "circumstanţe agravante". Companiile petroliere au contestat în instanţa deciziile Consiliului Concurenţei, fiind pierdute procesele care s-au derulat până acum. Important de menţionat că pe rolul instanţelor au mai rămas cazurile companiilor OMV Petrom şi Lukoil România. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii