Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:53 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. O ambarcațiune cu migranți plutește în derivă pe Marea Neagră. Marea este foarte agitată în larg. Garda de Coastă intervine în zonă

ro

12 Sep, 2017 18:29 1581 Marime text
În data de 12.09.2017, in jurul orei 11.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 32 mile marine Est Midia, care se îndrepta din apele internaţionale spre cele teritoriale româneşti, țintă confirmată de un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, ca fiind o ambarcațiune cu multe persoane la bord, informează Garda de Coastă. 

Imediat Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu 2 nave de intervenţie care s-au deplasat spre ambarcaţiunea suspectă. Totodată, s-a solicitat sprijinul Marinei Militare care a participat cu o nava de intervenţie aflată în zonă.

De asemenea, au fost informate, prin intermediul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, autorităţile de frontieră bulgare şi turce.

Nava, care în prezent pluteşte în derivă, a transmis prin sistemul radio mesaje de ajutor, vremea fiind nefavorabilă (vânt puternic, mare de gradul 5). Din primele date comunicate, ambarcaţiunea are la bord mai multe persoane care se află în pericol.

În funcţie de situaţia de la faţa locului, navele PFR vor acţiona conform procedurilor internaţionale, inclusiv prin iniţierea unei acţiune de tip SAR, pentru a oferi sprijin şi asistenţă  navei aflate în pericol.
 
UPDATE: 

Nava de aprovizionare a platformelor petroliere maritime GSP Alcor a luat la remorcă, marţi seara, pescadorul reperat în cursul dimineţii de Garda de Coastă la 35 de mile maritime de Portul Midia şi care are la bord câteva zeci de migranţi clandestini, informează Agerpres.ro. 
 
Potrivit directorului adjunct al Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Cristian Cicu, în momentul când a fost remorcată de GSP Alcor, nava cu migranţi se afla în imposibilitate de guvernare şi furtuna, de gradul 6-7 pe scara Beaufort, cu valuri de 3-4 metri la coastă şi 6-7 metri în larg, o deplasa către Insula Sacalin, în zona gurii de vărsare a Braţului Sfântul Gheorghe.
 

"Pe parcursul zilei am avut două nave de intervenţie MAI 1101 şi 3057 care au asistat în permanenţă nava cu migranţi, la care s-a adăugat o navă din structura Marinei Militare, ce patrula în zona Poligonului de la Capul Midia, unde se desfăşoară activităţi specifice, astfel că viaţa migranţilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă", a declarat comisarul şef Cicu.

 
Directorul adjunct al Gărzii de Coastă a mai precizat că se estimează că nava cu migranţi poate să ajungă în jurul orei 01.00 travers de Municipiul Constanţa şi că în funcţie de gradul de agitaţie al mării aceasta va fi tractată până în Portul Constanţa sau va intra la adăpost la Midia.
 
Sursa foto cu rol ilustrativ: Politia de Frontiera
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii