Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:17 23 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu se închid școlile Lumina!

ro

22 Jul, 2016 11:23 1111 Marime text
Unitățile de învățământ Lumina nu se vor închide! Acesta este mesajul transmis de ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaș, ca răspuns la înterbările pe această temă formulate de secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, în cadrul audienței oferite părții turce.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, în cursul discuției, secretarul de stat român a solicitat clarificări privind unele declarații recent apărute în spațiul public, cu privire la unităţile de învăţământ Lumina. Ca răspuns, partea turcă a precizat că nu a solicitat formal, la vreun moment, închiderea acestora. 

0132Pe teritoriul României avem o legislaţie românească foarte clară, pe baza căreia funcţionează toate instituţiile de învăţământ preuniversitar sau universitar sau superior, ele funcţionează după legislaţia românească, în consecinţă unei şcoli îi poate fi suspendată activitatea doar pe criterii care vizează asigurarea calităţii educaţiei în acea unitate de învăţământ. Procedurile sunt stipulate în Ordonanţa 71/ 2005. Nu vorbim despre risc aici, vorbim despre situaţii punctuale conform legislaţiei. Până acum nu am primit solicitări oficiale legate de aceste instituţii de învăţământ”, a precizat și ministrul Educației, Mirabela Amarandei.

Revenind la audiența acordată ambasdadorului turc, pe parcursul discuției, acesta a informat cu privire la ultimele evoluții ale situației interne din țară, inclusiv declararea stării de urgenţă. A reafirmat, în context, angajamentul ţării sale pentru valorile europene.

„În cadrul discuțiilor, partea română a reconfirmat interesul României pentru menținerea unei Republici Turce stabile, membru al NATO şi partener cheie al UE, ancorat în valorile europene. A evidenţiat că autorităţile române au condamnat în termeni cei mai fermi tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia şi a reiterat sprijinul pentru instituţiile legitime ale ţării. Totodată, partea română a exprimat regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti în decursul acestor evenimente“, potrivit MAE.

Demnitarul român a subliniat că România sprijină viitorul european al Turciei care să respecte pe deplin principiile democratice, drepturile omului, statul de drept, în linie cu concluziile Consiliului Afacerilor Externe din 18 iulie 2016.

România urmărește cu atenție efectul măsurilor adoptate de autorităţile turce ulterior tentativei de lovitură de stat, care nu trebuie să împiedice dezvoltarea pe viitor a societăţii turce pe baze democratice, inclusive şi stabile.

La solicitarea părții române, ambasadorul turc a reconfirmat atenția specială pe care autoritățile turce o acordă turiștilor străini, inclusiv cei români, aflați în această perioadă în Turcia, în principal în zonele turistice.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii