Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:16 10 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări în funcționarea Comisiei Naționale de Arheologie. Proiect de ordonanță, publicat de Guvern

ro

26 Aug, 2018 13:01 500 Marime text
Guvernul a publicat un proiect de ordonanță care modifică mai multe acte legislative din domeniul culturii. Printre modificările de substanță propuse de Ministerul Culturii se numără și schimbarea modului de funcționare a Comisiei Naționale de Arheologie, o instituție care are rolul de filtru în calea unor abuzuri în construcții.

Astfel, prin modificarea propusă a Ordonanței Guvernului 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, proiectul urmărește înființarea unui Birou Executiv, care va putea prelua oricare dintre atribuțiile normale ale Plenului Comisiei, decizând în locul acesteia între ședințele ei ordinare.

”Practic, Biroul ar funcționa ca o structură extraordinară a CNA, care se întrunește ad-hoc, între ședințele ordinare de plen ale CNA pentru dezbaterea proiectelor de cercetare arheologică și a rapoartelor de cercetare arheologică. Rapoartele de cercetare arheologică se numără printre cele mai importante documente dezbătute în cadrul CNA, deoarece în baza acestora se eliberează de către direcția județeană de cultură certificatele de descărcare de sarcină arheologică. Posibilitatea dezbaterii acestor rapoarte într-o componență incertă a CNA, adică în această structură nou creată poate da naștere unor abuzuri”, a declarat o senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru în comisia pentru cultură a Senatului.

”Posibilitatea prevăzută ca CNA să-și delege atribuții către Biroul Executiv prin regulamentul său de funcționare este de asemenea periculoasă. În forma actuală, OG 43/2000 prevede la Art. 16, cu titlu limitativ, atribuțiile CNA. Prin urmare, tot prin prevederile acestui act normativ ar trebui să se prevadă, cu titlu limitativ, care dintre atribuțiile CNA pot fi delegate Biroului”, a mai declarat Alexandrescu.
Proiectul de ordonanță este în dezbatere publică, urmând să intre pe circuitul de avizare.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii