Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:06 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Miturile Cetăţii”, la a III-a ediţie. Invitaţi internaţionali şi opt zile de spectacole, pentru constănţeni şi turişti! (document)

ro

14 Jun, 2018 13:31 2597 Marime text

Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii” (FMC) a ajuns anul acesta la a III-a ediţie, continuarea lui fiind o reuşită a actualei echipe a Teatrului de Stat Constanţa (TSC), onorând eforturile şi succesele generaţiilor anterioare.
 
FMC se va desfăşura în perioada 20-27 iunie 2018. Spectacolele vor avea loc la sediul Teatrului de Stat Constanţa, pe scena în aer liber care va fi amplasată în Piaţa Ovidiu, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”, la Termele Romane şi pe platoul din faţa Cazinoului din Constanţa, iar manifestările culturale conexe vor fi programate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.
Publicul constănţean a arătat, prin participarea numeroasă pe parcursul primelor două ediţii, că apreciază şi doreşte acest festival, oferind astfel cea mai puternică motivaţie pentru consolidarea tradiţiei, precizează organizarorii.
 
Festivalul va programa 21 de spectacole, ale unor trupe teatrale din ţară şi din străinătate. Printre participanţi se numără Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Odeon, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul „Fani Tardini” Galați, Teatrul Național „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, Teatrul „Al. Davila” Pitești.

Teatrul Astragali din Italia va reveni la FMC, din Franţa va participa Compania „Premier Acte” din Lyon, din Israel - Teatrul Yiddishpiel Tel Aviv, dar vom avea şi un spectacol coproducţie realizat de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) și Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria.
Urăm bun venit, în festival, Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, care va participa cu spectacolul premiat la Olimpiada Naţională de „Arta actorului”, dar şi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, care va veni cu un spectacol de licenţă!, mai adaugă organizarorii.

Festivalul va fi completat cu teatru stradal, lansări de cărţi şi de reviste de profil, dar şi cu un colocviu care va celebra Centenarul Marii Uniri, sub titlul „100 de ani de teatru în România Mare”. La colocviu, care va fi moderat de selecţionerul festivalului, cronicarul de teatru Doru Mareş, şi-au anunţat participarea regizori apreciaţi, actori, directori de teatre, cronicari, şi vom folosi acest prilej pentru a aduce în discuţie teme importante pentru creatorii teatrului.
 
Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii” dă prilejul unei cooperări largi între instituţii de cultură ale oraşului şi judeţului. Festivalul se realizează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Constanța și având ca partener principal Primăria Municipiului Constanța.  Pe lângă instituţiile enumerate mai sus, TSC mai colaborează pentru organizarea festivalului cu Muzeul de Artă Populară, cu Biblioteca Județeană ,,I.N. Roman Constanța”  şi cu Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”. 

Organizat de Teatrul de Stat Constanţa, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Constanţa, Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile cetăţii” este o continuare a „Serilor de teatru antic”, desfășurate în anii ’70 în județul Constanța, o tradiție prețuită de localnici, o tradiție ce face parte din moștenirea culturală a regiunii, adaugă, în încheiere, reprezentanţii TSC.

Programul festivalului poate fi consultat, accesând documentul ataşat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii