Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A treia ediţie a Festivalului „Miturile Cetăţii“, în statisticile organizatorului. „A fost un succes“ (galerie foto)

ro

03 Jul, 2018 00:00 2384 Marime text
Într-un comunicat remis redacţiei ZIUA de Constanţa, organizatorul celei de-a treia ediţii a Festivalului „Miturile Cetăţii“ se declară mulţumit. „A luat sfârşit cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Miturile Cetăţii (FMC) şi putem concluziona că a fost un succes, căci stau mărturie aplauzele, numărul mare de spectatori, opiniile lor exprimate în faţa camerelor de filmat şi în chestionarele de feedback pe care le-am împărţit.
 
Cu toate problemele, generate mai ales de factori incontrolabili, precum vremea instabilă sau starea de sănătate a unui actor invitat, Teatrul de Stat Constanţa şi-a îndeplinit obiectivele principale, de a oferi constănţenilor evenimente culturale valoroase şi de a continua tradiţia unui festival care a fost înfiinţat în anul 1978 şi, într-un context mai favorabil culturii, ar fi împlinit 40 de ani în 2018.
 
Bilanţul festivalului este de 19 spectacole de teatru, un concert-spectacol, un recital de poezie, opt spectacole stradale şi patru evenimente conexe - lansări de cărţi şi reviste şi un colocviu dedicat Centenarului României Mari, din perspectiva profesioniştilor din teatru. De asemenea, trebuie menţionată parada în costume antice, realizată cu voluntari, de către istoricul Liliana Bădin de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Callatis Mangalia şi parada în costume populare, cu ajutorul Muzeului de Artă Populară Constanţa şi al Centrului Cultural Judeţean Theodor Burada.
 
Au participat 13 trupe de teatru din ţară: Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul „Fani Tardini” Galaţi, Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, Teatrul „Al. Davila” Piteşt şi Teatrul de Stat Constanţa; trei trupe de teatru din străinătate: Teatrul Astragali din Italia, Compania „Premier Acte” din Lyon, Teatrul Yiddishpiel din Israel şi un spectacol coproducţie realizat de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) şi Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria. În plus, în festival au fost o reprezentaţie a elevilor de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa şi una a studenţilor Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”.
 
Spectacolele s-au desfăşurat în şapte spaţii: sala Teatrului de Stat, scena în aer liber din Piaţa Ovidiu, sala Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”, Termele Romane, Cazino, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, iar evenimentele conexe au avut loc la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.
Trofeul festivalului, care a fost oferit tuturor trupelor şi companiilor participante, precum şi invitaţilor speciali, a fost realizat de artista Iulia Năstase, cea care a creat şi trofeul Festivalului George Enescu.
 
Este notabilă participarea la festivalul nostru a unor mari personalităţi ale teatrului românesc, precum Ion Caramitru, Marcel Iureş, George Mihăiţă - şi îi menţionăm doar pe actorii cei mai cunoscuţi publicului, dar mult mai mulţi dintre invitaţii noştri şi-au confirmat valoarea de-a lungul timpului - a directorilor de teatre şi a regizorilor care au venit cu plăcere la FMC. De asemenea, menţionăm prezenţa, cu o performanţă actoricească excepţională în „Decalogul după Hess”, a actorului Harsányi Attila, laureat anul acesta cu cea mai importantă distincţie de stat din Ungaria, „Jászai Mari” pentru întreaga activitate teatrală.
 
Subliniem contribuţia deosebită a Consiliului Judeţean Constanţa, finanţatorul acestui festival, care ne-a fost alături şi în acest an.
Teatrul de Stat Constanţa mulţumeşte instituţiilor partenere, care au contribuit la organizarea festivalului: Primăria Constanţa, UNITER, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie şi Arheologie Callatis Mangalia, Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”, Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada”, Arhiepiscopia Tomisului.
 
Mulţumiri, felicitări şi recunoştinţă transmitem cu precădere voluntarilor care ne-au ajutat să comunicăm mai bine cu publicul nostru, cronicarilor de teatru şi jurnaliştilor care au fost alături de noi pentru promovarea festivalului“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii