Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul Ovidiu Pleşa din Bihor, trimis în judecată după ce ar fi luat mită de la 235 de pacienți

ro

27 Jan, 2016 15:22 2082 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților Ovidiu Pleşa, medic specialist  în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (235 acte materiale), Monica Teodora Ignat, asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, în formă continuată (163 acte materiale) și luare de mită, în formă continuată (8 acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 11 mai - 15 iunie 2015, inculpatul Pleşa Ovidiu, medic specialist  în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a primit în mod direct, repetat, de la un număr de 235 de pacienți, suma totală de 55.975, 3 lei şi alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu.
Concret, aceste foloase au fost primite în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile.
De regulă, sumele de bani au fost puse de pacienți printre actele din dosarele lor medicale, existând şi cazuri în care banii au fost puşi pe biroul inculpatului ori predaţi direct acestuia.
În același context, inculpata Ignat Monica Teodora, în calitate de asistent medical în cadrul aceleiași instituții, a primit de la inculpatul Pleşa Ovidiu suma totală de 9.985 lei, despre care ştia că reprezintă o parte din banii  pe care medicul îi primise de la 163 de pacienți care s-au prezentat la cabinetul său medical, în condițiile de mai sus.
În perioada 11 - 21 mai 2015, inculpata Ignat Monica Teodora a primit în mod repetat, de la 8 persoane care s-au prezentat la cabinetul medical  “Pleşa Ovidiu” pentru emiterea deciziilor medicale cu privire la capacitatea de muncă ori în legătură cu prelungirea concediului medical, sume de bani (în total 110 lei) şi alte foloase (produse alimentare), în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de asistent medical privind asigurarea activităţii de secretariat la cabinetul respectiv.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparţin celor doi inculpați.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



Sursa foto: ebihoreanul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii