Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:51 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 Managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățînă, reținut pentru luare de mită, în formă continuată

ro

18 May, 2016 20:44 2869 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.05.2016, a inculpatului Dănuț Căpățînă, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de inculpatul Căpățînă Dănuț, și o societate comercială s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor.

Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.

În același context, pentru „buna derulare” a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro.

Plățile s-au făcut, la indicația inculpatului Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte de „consultanță” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii.
Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiți cash.

În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeași societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgență Constanța în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpățînă Dănuț i-a amintit unuia dintre denunțători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.

După ce au căzut de acord cu privire la suma și modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash și în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, față de procentul de 15% pretins anterior.

La data de 18 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce a primit de la persoana denunțătoare o tranșă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.
 
Inculpatului Căpățînă Dănuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 19 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Menționăm că, la data de 4 noiembrie 2014, Căpățînă Dănuț, în aceeași calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în sarcina sa reținându-se săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal (comunicat nr. 1570/VIII/3 din 4 noiembrie 2014).
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 2

Am încercat să contactăm reprezentanţii firmei Total Soft pentru un punct de vedere la cele două numere de telefon disponibile la Registrul Comerţului. Unul dintre acestea nu este disponibil, în timp ce la celălalt nu răspunde nimeni.
 

UPDATE 1, ora 21.20:

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a atribuit de-a lungul anilor mai multe contracte de „servicii de software pentru baze de date, unde operatorul economic beneficiar era firma Total Soft SA. Este posibil ca firma despre care vorbesc procurorii DNA să fie chiar aceasta care din anul 2011 și până în present a oferit servicii IT SCJU Constanța.
 
Înființată în 2011, Total Soft SA, cu sediul social în localitatea Voluntari, pe șoseaua Bucuresti Nord, numărul 10, în Global City Business Park, cladirea de birouri O21, are un capital social subscris de 54.452.960 lei, integral vărsat, activitățile principale ale societății fiind cele de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client).   Asociați persoane juridice este Ferabosco Investments Limited (cu sediul social în Cipru –deține o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90.5145%), iar asociați persoane fizice sunt Dan Liviu Drăgan (cu o cotă de 7.9005%) și Florin Manea (cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1.585%).   Dan Liviu Drăgan deține funcția de administratpr și director general al formei, Georgios Kourtis are funcția de administrator și președinte în consiliu de administrație și Alderslade Ltd ce deține funcția de administrator.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii