Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:27 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Managerul general al SNTF CFR Marfă SA Regională Galați, suspect de trafic de influență

ro

02 Nov, 2015 15:29 957 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor: Săndel Dumitru, manager general al SNTF CFR Marfă SA Regională Galați, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, Ionel-Cristian Dascaliuc, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: trafic de influență și complicitate la trafic de influență.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În vara anului 2014, inculpatul Săndel Dumitru, în calitate de manager general al SNTF CFR Marfă SA Regionala Galați a pretins, prin intermediul inculpatului Ionel-Cristian Dascaliuc, de la administratorul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), suma de 30.000 euro, pentru a-și exercita influența asupra angajaților din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.
 
Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plată, acesta nu a mai fost executat.
 
Ulterior, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiții avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediții a SNTF CFR Marfă SA Regionala Galați, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.
 
În aceleași condiții, inculpatul Săndel Dumitru a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, să asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influenței pe care o avea asupra angajaților SC Rofersped SA.
 
Totodată, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian a pretins pentru sine un procentaj de 20% din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment în cuantum de aproximativ 260.000 lei, afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuției sale la încheierea contractului, prin prisma relației lui privilegiate cu inculpatul Săndel Dumitru.
 
Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro și 260.000 lei, dar în mod eșalonat, pe parcursul derulării contractului de transport.
 
În perioada iulie – mai 2015, inculpatul Dumitru Săndel a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul Ionel Cristian Dascaliuc suma de aproximativ 220.000 lei.
 
Deoarece inculpații Ionel Cristian Dascaliuc și Săndel Dumitru nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au început să facă presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform înțelegerilor dintre ei.
 
În acest context, la data de 08 octombrie 2015, omul de afaceri a remis inculpatului Ionel Cristian Dascaliuc sumele restante, respectiv 40.000 de lei și 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Neamț.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.Sursa foto: viata-libera.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii