Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:17 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE România reconfirmă angajamentul pentru susținerea ONU

ro

05 Dec, 2016 22:16 687 Marime text
Semnarea Memorandumurilor de înțelegere dintre Guvernul României și Biroul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București (C-PROC) privind utilizarea Casei ONU.

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a semnat la 5 decembrie 2016, în numele executivului român, Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României și Biroul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României și Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București (C-PROC) privind găzduirea, în clădirea numită simbolic „Casa ONU”, a programelor și fondurilor onusiene prezente în țara noastră și a C-PROC.

Din partea UNICEF, documentul a fost semnat de Sandie Blanchet, reprezentantul Fondului în România, iar din partea Consiliului Europei, de către Verena Taylor, director al Biroului Directoratului General pentru Programe.

Semnarea acestui document reprezintă reconfirmarea angajamentului României pentru susținerea Organizației Națiunilor Unite și aprecierea pentru contribuția pe care structurile onusiene prezente în țara noastră de-a lungul a peste 45 de ani au avut-o în derularea unor activități cu un impact economic și social deosebit de important pentru societatea românească.

Șeful diplomației române a evocat cu acest prilej o serie de proiecte de succes în domenii precum protecția copilului, dezvoltare sau asistență de urgență acordată unor refugiați aflați în situații umanitare critice. A manifestat, totodată, dorința ca, din noua perspectivă de stat donator, România să dezvolte noi tipuri de relații parteneriale cu programele și fondurile ONU pentru a oferi la rândul său asistență statelor care pot valorifica experiența și expertiza ţării noastre în diverse domenii.

Totodată, ministrul afacerilor externe a subliniat că România, în calitate de stat-gazdă al C-PROC, a recunoscut nevoia tot mai mare a statelor din întreaga lume în scopul consolidării capacității acestora pentru a combate, în mod corespunzător, amenințările create de criminalitatea informatică. De asemenea, a exprimat satisfacție pentru modul în care acest program al organizației de la Strasbourg s-a dezvoltat într-o perioadă foarte scurtă de timp și a precizat că numărul statelor interesate să beneficieze de expertiza C-PROC este în creștere.

Oficialul UNICEF a apreciat, la rândul său, îndelungata cooperare a României cu ONU, atât în țară, cât și în cadrul organizației, prin participarea țării noastre la diversele structuri ale acesteia, printre care se numără Consiliul de Securitate și Consiliul Economic și Social, precum și în cadrul organismelor de administrație ale fondurilor și programelor ONU. A subliniat, de asemenea, faptul că, în actualul context mondial, marcat de numeroase vulnerabilități, ONU rămâne principalul cadru de abordare a problemelor globale.

Reprezentantul Consiliului Europei a adresat mulțumiri părții române pentru găzduirea sediului C-PROC și a arătat că Bucureștiul este o locație bine plasată pentru ca Oficiul să își poată desfășura activitatea prin implementarea de proiecte și extinderea cooperării la nivel global. Întrucât criminalitatea informatică nu are granițe, oficialul Consiliului Europei a subliniat necesitatea unei acțiuni comune a statelor în acest domeniu, care este esențială inclusiv din perspectiva combaterii terorismului, a criminalității organizate și a traficului de ființe umane. De asemenea, a amintit contribuția semnificativă pe care țara noastră o acordă Consiliului Europei, inclusiv în Republica Moldova și Asia Centrală.


Sursa foto: caleaeuropeana.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii