Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:16 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Lucian Iliescu, trimis în judecată

ro

10 Jun, 2015 16:47 738 Marime text
 
În completarea comunicatului nr. 984/VIII/3 din  29 mai 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:
ILIESCU LUCIAN, primar al municipiului Giurgiu, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), 
- conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale), 
- instigare la folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
 
ANTON MARIN, președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, la data faptei, în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, 
 
         ILIESCU ŞTEFAN-ADRIAN, fiul primului menţionat, administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), 
- complicitate la conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale), 
- cumpărare de influenţă,
 
MĂGUREANU CEZAR-MIRCEA, senator în Parlamentul României la data faptei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă,
 
PAVEL MARIN, director în cadrul primăriei municipiului Giurgiu – Administraţia Domeniului Public, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), 
- complicitate la conflict de interese în formă continuată (două acte materiale).
 
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2011, suspectul Iliescu Lucian, în calitate de primar al municipiului Giurgiu, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, împreună cu fiul său, Iliescu Ştefan-Adrian, a întreprins demersurile necesare pentru a favoriza firmele controlate de acesta din urmă, în contextul organizării de către  Primăria Giurgiu a două licitaţii ce aveau ca obiect vânzarea unei suprafețe de 2.200 mp teren și concesionarea lucrărilor de construcţie a unui imobil cu destinaţia “Piaţă Agroalimentară„ pe un alt teren în suprafață de 3.200 mp. Ambele suprafețe de teren sunt situate în zona centrală a municipiului Giurgiu.
Anterior acestor momente, suspecții mai sus-menționați au beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane, în sensul că:
- suspectul Pavel Marin l-a sprijinit pe primarul municipiului Giurgiu să promoveze proiecte de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu şi să organizeze licitaţiile publice câştigate de firmele controlate de fiul acestuia din urmă. Ulterior, suspectul a devenit administrator al societății comerciale care administrează și în prezent Piaţa Agroalimentară Giurgiu, obţinând beneficii sub formă de salarii primite atât de la firma administrată, cât și direct din conturile bancare ale suspectului Iliescu Ştefan-Adrian.
- suspecții Anton Marin și Măgureanu Cezar-Mircea și-au folosit influența și autoritatea pentru a determina mai mulți consilieri locali să voteze favorabil proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu care aveau ca obiect trecerea din domeniul public în domeniul privat şi ulterior vânzarea prin licitaţie publică a suprafeţei de 2.200 mp teren.
Ca urmare a acestor demersuri, firmele controlate de suspectul Iliescu Ştefan-Adrian au câștigat cele două licitații, deși în cadrul uneia nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute în documentaţia de calificare.
 Pentru ajutorul acordat, suspectul Măgureanu Cezar-Mircea a pretins de la suspectul Iliescu Ştefan-Adrian suma de 50.000 de euro din care a primit suma de 10.000 de euro.
Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii