Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Eveniment istoric. Sanctitatea Sa Papa Francisc-vizită Apostolică în România. Ziua I. Programul complet

ro

31 May, 2019 08:56 2181 Marime text
Papa Francisc începe astăzi o vizită apostolică în România, Bucureştiul constituind prima etapă a vizitei de trei zile a Suveranului Pontif în ţara noastră, conform Agerpres.ro 
 
Desfăşurată sub genericul "Să mergem împreună!", la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România include, în prima zi, întâlniri cu autorităţile politice şi societatea civilă, cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române şi Sfânta Liturghie din Catedrala "Sfântul Iosif".
 
*** La ora 11,30, preşedintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Papa Francisc la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", ceremonia oficială de primire, la Palatul Cotroceni, fiind prevăzută pentru ora 12,05. Cei doi înalţi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, alte autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. Cu această ocazie, în prezenţa a aproximativ 400 de invitaţi, şeful statului român şi Papa Francisc vor susţine discursuri.
 
*** Vineri după-amiază, de la ora 15,45, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, după care Sanctitatea Sa se va întâlni, de la ora 16,15, cu Sinodul Permanent al BOR.
 
*** Papa Francisc va merge apoi, la ora 17,00, la Catedrala Naţională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe.
 
Potrivit Patriarhiei Române, "programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte şi consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod şi practicii din diaspora română când se foloseşte acelaşi lăcaş de cult".
 
La ieşirea din Catedrală, Patriarhul Daniel şi Papa Francisc vor saluta credincioşii prezenţi cu salutul pascal "Hristos a înviat!".
 
*** De la ora 18,10, Suveranul Pontif va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică "Sfântul Iosif", unde va rosti o omilie. Sfânta Liturghie de la Catedrala "Sfântul Iosif", la care reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice au estimat participarea a peste 25.000 de credincioşi, va dura o oră şi 20 de minute.
 
Sâmbătă, 1 iunie, papa Francisc va fi prezent la Sanctuarul din Şumuleu Ciuc, unde va prezida Sfânta Liturghie şi va rosti o omilie.
 
De aici, papa Francisc va merge la Iaşi, unde va vizita Catedrala Sfânta Maria Regină (ora 17.25).
 
La Iaşi, suveranul pontif va avea întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi - discurs al sfântului părinte.
 
De la Iaşi, papa Francisc se va întoarce la Bucureşti (plecarea cu avionul spre Bucureşti - ora 19.00).
 
În ultima zi a vizitei, duminică, 2 iunie, papa Francisc va ajunge la Blaj unde va celebra cea de-a treia Sfântă Liturghie din programul călătoriei apostolice făcute în România. La această slujbă va avea loc beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii la Blaj.
 
La Blaj, papa Francisc se va întâlni cu comunitatea romă.
 
Vizita papei Francisc se va încheia cu o ceremonie de rămas bun, desfăşurată pe aeroportul din Sibiu, de unde avionul papal va decola spre Roma, la ora 17.30.

UPDATE. 1

Suveranul Pontif a urcat în avion, pe aeroportul Fiumicino din Roma, la ora 8:50, ora României, informează Digi24.ro. 

Atunci a avut loc un moment amuzant: veștmântul a fost luat de vânt și i-a acoperit fața. Papa a zâmbit și a intrat apoi în avion.

Avionul a decolat de pe aeroportul Fiumicino și va ateriza la Aeroportul Otopeni în jurul orei 11:30.

UPDATE. 2

Avionul care îl aduce pe Papa Francisc în România a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. 

Suveranul Pontif a fost întâmpinat, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, conform Agerpres.ro

O gardă militară a prezentat onorul.

Înaltul ierarh este însoţit de cardinalii Pietro Parolin - secretar de stat, Kurt Koch - preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregaţiei pentru cauza Sfinţilor, Leonardo Sandri - prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale.

Papa Francisc a mai fost întâmpinat de Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendia, şi de membri ai Conferinţei Episcopilor din România, în frunte cu Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti.

La ceremonie a participat şi Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, delegat al Patriarhului BOR, Daniel.

Un grup de pelerini, fluturând steguleţe imprimate pe o parte cu însemnele Vaticanului şi pe cealaltă cu Tricolorul românesc, a intonat cântece mariane.

Pelerinii, însoţiţi de preoţi din parohiile lor, au scandat "Bine aţi venit, Papa Francisc!", "Vivat Papa!".

Suveranul Pontif a primit un buchet de flori de la doi copii, Diana şi Octavian Vişa, strănepoţii lui Augustin Vişa (1904 - 1989), teolog greco-catolic, deţinut politic în închisorile antonesciene şi comuniste, avocat doctor în drept, înalt funcţionar la CEC, membru al Partidului Naţional Ţărănesc din 1927 şi preşedinte al Tineretului intelectual naţional-ţărănesc din 1936.

De la aeroport, Papa se va deplasa către Palatul Cotroceni, unde va avea loc, pe Platoul Marinescu, ceremonia oficială de primire.

UPDATE. 3

Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni unde are loc un ceremonial. 

Şeful statului l-a întâmpinat pe Papa Francisc alături de soţia sa, Carmen. Din delegaţia care l-a primit pe Suveranul Pontif au făcut parte toţi consilierii prezidenţiali şi de stat, conform Agerpres.ro

"E o zi frumoasă, o zi importantă", a spus preşedintele înainte de sosirea Suveranului Pontif.


Papa a fost salutat, pe platoul de ceremonii, de un grup de copii şi tineri de la Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Consiliul Tineretului din România, Şcoala Concordia, de la corurile Cantus Mundi şi Madrigal, Cercetaşii României şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, care au fluturat steguleţe ale României.

Suveranul Pontif a salutat Garda de Onoare în limba română.

De-a lungul drumului de la Aeroportul "Henri Coandă" spre Palatul Cotroceni, Papa Francisc a fost salutat de mii de persoane care au aşteptat coloana oficială. Suveranul Pontif a deschis la un moment dat geamul maşinii, o Dacia Logan, pentru a saluta, la rândul său, românii.

După primirea oficială de la Cotroceni urmează convorbiri tete-a-tete preşedintele Iohannis - Papa Francisc. Apoi, Suveranul Pontif va avea, tot la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi corpului diplomatic. Şeful statului şi Papa vor susţine discursuri.

"La finalul vizitei sale în România, Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat, la 9 mai 1999, un puternic mesaj de încredere în viitorul ţării noastre, în vocaţia sa europeană, în rolul civilizaţiei noastre de punte între Occident şi Orient. Astăzi, vă pot mărturisi că mesajul primit atunci a rodit, iar România şi-a regăsit destinul în familia Europei unite. În urmă cu mai puţin de o săptămână, acest destin european a fost reconfirmat cu forţă de românii din ţară şi de cei din străinătate. Diplomaţia pontificală continuă să reprezinte un factor pacificator şi de echilibru în abordarea problemelor de pe agenda globală. În faţa provocărilor contemporane, cetăţenii României privesc vizita Sanctităţii Voastre ca pe o nouă încurajare de a se împlini prin înfăptuirea binelui comun, de a contribui la o societate a dreptăţii şi la o lume a iubirii dintre oameni", a afirmat Iohannis, la întâlnirea Papei Francisc cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, care are loc la Palatul Cotroceni. 


UPDATE. 4 

Papa Francisc a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, în ultimii 30 de ani România a făcut mulţi paşi înainte în cadrul proiectului democratic la care s-a angajat, informează Agerpres.ro

"Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană, deţine în acest semestru Preşedinţia Consiliului UE. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic, printr-un pluralism al forţelor politice şi sociale şi prin dialogul între acestea, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrarea deplină a ţării în contextul internaţional mai larg. Se impune să recunoaştem că, în ciuda numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, România a făcut mulţi paşi înainte pe acest drum", a transmis Papa Francisc, la întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, pe care a avut-o în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. 

UPDATE. 5

Papa Francisc a plecat vineri, de la Palatul Cotroceni, unde a avut o întâlnire cu autorităţi ale statului, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic, transmite Agerpres.ro

La plecarea de pe Platoul Marinescu, Suveranul Pontif s-a oprit pentru a-i saluta pe cei care au participat la ceremonia oficială de primire de la Palatul Cotroceni.

La ora 15,45, Papa urmează să ajungă la Palatul Patriarhiei, unde va avea o întâlnire privată cu Patriarhul BOR, Daniel. Vor urma o întâlnire cu Sinodul Permanent al BOR şi o vizită la Catedrala Naţională. 

UPDATE. 6

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 31 mai 2019, o audiență privată cu Sanctitatea Sa Papa Francisc, aflat într-o vizită de stat și o călătorie apostolică în România, transmite Biroul de Presă al Guvernului României. 

Șeful Executivului a mulțumit Sanctității Sale pentru atenția generoasă pe care o acordă relațiilor cu România și a evocat întrevederea avută cu ocazia vizitei la Vatican, din luna mai a anului trecut. 

Totodată, premierul României și-a exprimat bucuria pentru călătoria apostolică în România a Sfântului Părinte, așteptat cu multă căldură și speranță de poporul român și a subliniat semnificația deosebită a vizitei Sanctității Sale, în contextul exercitării de către România a mandatului Președinției rotative Consiliului Uniunii Europene, al împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului și a 20 de ani de la vizita istorică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. 

Conform sursei citate, în cadrul discuțiilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat nevoia de unitate și solidaritate resimțită în prezent la nivelul continentului european, arătând că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a acționat pentru a răspunde acestei necesități și pentru consolidarea proiectului european și a întăririi coeziunii între statele membre.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a subliniat atenția pe care România o acordă libertății religioase și a menționat, în acest sens, conferința internațională, organizată la începutul lunii iunie de Guvernul român, consacrată analizării modalităților de sprijinire a dialogului ecumenic și cu organizațiile religioase, inclusă în programul Președinției române a Consiliului.

Nu în ultimul rând, a fost discutat subiectul migrației, fenomen care preocupă Sfântul Scaun și în fața căruia Uniunea Europeană și statele membre trebuie să găsească răspunsurile cele mai adecvate. 

În cursul zilei, prim-ministrul Viorica Dăncilă va lua parte, de asemenea, la ceremonia de la Catedrala Mântuirii Neamului (Catedrala Națională), precum și la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Catolică Sfântul Iosif.

UPDATE 7: Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhiei, unde urmează să aibă o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

La Palatul Patriarhiei, Suveranul Pontif se va întâlni şi cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

Mii de persoane l-au aşteptat şi l-au salutat pe Suveranul Pontif pe drumul de la Nunţiatura Apostolică spre Dealul Mitropoliei.

UPDATE 8: Papa Francisc a ajuns vineri după-amiază la Catedrala Naţională.

La sosirea pe esplanada Catedralei Naţionale, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze. Papa Francisc le-a transmis acestora salutul pascal "Hristos a înviat".

Conform tradiţiei, doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori.

În Catedrala Naţională se află deja preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale şi sportive româneşti.

UPDATE 9: Suveranul Pontifc, discurs la Palatul Patriarhal.

Globalizarea a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, a declarat vineri Papa Francisc, subliniind că este nevoie ca oamenii să nu cedeze ''seducţiilor culturii urii şi a individualismului'.

"De dezvoltarea tehnologică şi de bunăstarea economică au beneficiat mulţi, dar cei mai mulţi au rămas implacabil excluşi, în vreme ce globalizarea care impune conformare a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, slăbind etica şi convieţuirea, poluată, în ultimii ani, de un copleşitor simţământ de teamă care, deseori înteţit artistic, duce la închidere şi ură. Avem nevoie să ne ajutăm să nu cedăm seducţiilor culturii urii şi a individualismului care, deşi nu mai e atât de ideologică precum în timpurile persecuţiei ateiste, este totuşi mai convingătoare şi nu mai puţin materialistă. Ea recomandă deseori ca mijloc de dezvoltare ceea ce se arată imediat şi rezolvabil, dar în realitate este indiferent şi superficial", a spus Papa Francisc, la întâlnirea cu Sinodul Permanent al BOR de la Palatul Patriarhal.

El a subliniat că fragilitatea legăturilor, care duce la izolarea persoanelor, are repercusiuni în special asupra familiei, şi că întâmpinarea dificultăţilor trebuie făcută prin "dorinţa de a-l comunica pe Iisus Înviat, nucleul speranţei".

"Avem nevoie ca alături de fraţii noştri să reînnoim ascultarea cuvintelor lui Hristos pentru ca inima să ardă împreună, iar vestirea să nu slăbească. Ca şi la Emaus, putem ajunge la destinaţie rugându-l cu insistenţă pe Domnul să rămână cu noi (cf. vv. 28-29). El, care se revelează la frângerea pâinii (cf. vv. 30-31), ne cheamă la caritate, ne îndeamnă să slujim împreună; să-l 'dăruim pe Dumnezeu' înainte ca 'să pledăm despre Dumnezeu'; să nu fim pasivi în a înfăptui binele, ci gata să ne ridicăm şi să mergem, să fim activi şi să colaborăm", a menţionat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a arătat că un bun exemplu îl reprezintă comunităţile ortodoxe româneşti care colaborează foarte bine cu multe dieceze catolice din Europa Occidentală unde sunt prezente.

UPDATE 10: Papa Francisc participă la Sfânta liturghie de la Catedrala catolică "Sf. Iosif" din București. Problema credinţei este lipsa bucuriei, credinţa se clatină atunci când ne lăsăm duşi de valul tristeţii şi al descurajării, a afirmat Papa Francisc în mesajul transmis, vineri, la Catedrala "Sf. Iosif" din Capitală.

"E o amintire vie faptul că în poporul vostru dăinuie şi pulsează un puternic sentiment de speranţă, în ciuda condiţiilor care o pot umbri sau care caută să o stingă. Privind la Maria şi la multe chipuri materne, să simţim mai profund şi să lărgim spaţiul speranţei, care dă naştere viitorului. Să o spunem cu tărie: în lumea de lângă noi există spaţiu pentru speranţă. De aceea, Maria merge şi ne invită să mergem împreună", a rostit Suveranul Pontif în omilia de la Catedrala "Sf. Iosif".

El a subliniat că, fără bucurie, oamenii rămân "sclavi" ai propriilor "mâhniri", iar problema credinţei constă în "lipsa bucuriei".

"În Biserică, unde se întâlnesc rituri diferite, atunci când nu au întâietate afilierea personală, propriul grup sau etnia, ci Poporul care îl laudă împreună pe Dumnezeu, se întâmplă lucruri măreţe. Să spunem cu tărie: fericit cel ce crede (cf. In 20,19) şi are curajul de a crea întâlnire şi comuniune. (...) Să fim conştienţi că pe noi ne invită profetul să nu ne temem, să nu ne descurajăm. Pentru că Domnul Dumnezeul nostru este în mijlocul nostru, el este un salvator puternic. Această certitudine, ca şi pentru Maria, ne dă dreptul să cântăm şi să tresăltăm de bucurie. (...) Fără bucurie rămânem paralizaţi, sclavi ai mâhnirilor noastre. Deseori, problema credinţei nu constă în lipsa de mijloace, de structuri şi de cantitate, nici măcar în prezenţa celui care nu ne acceptă; problema credinţei este lipsa bucuriei. Credinţa se clatină atunci când ne lăsăm duşi de valul tristeţii şi al descurajării". Când trăim în neîncredere, închişi în noi înşine, contrazicem credinţa", a afirmat Papa Francisc.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe români să fie "promotorii culturii întâlnirii".

"Aş vrea să le mulţumesc acestor umili învingători, acestor sfinţi "de alături", care ne arată calea. Lacrimile lor n-au fost fără rost, au fost rugăciune care s-a ridicat la cer şi a udat la rădăcină speranţa acestui popor. Dragi fraţi şi surori, Maria merge, întâlneşte şi se bucură pentru că a purtat ceva mai mare decât ea însăşi: a fost purtătoarea unei binecuvântări. Asemenea ei, nici noi să nu ne temem să fim purtătorii binecuvântării de care România are nevoie. Voi să fiţi promotorii culturii întâlnirii care să dezmintă indiferenţa şi diviziunea şi să permită acestui pământ să cânte cu tărie milostivirile Domnului", a mai rostit Papa Francisc.

UPDATE 11: Sfânta liturghie de la Catedrala catolică "Sf. Iosif" din Capitală, la care a participat vineri seara Papa Francisc, s-a încheiat.

La finalul slujbei, corul a cântat "Hristos a înviat!".

Mii de oameni au aşteptat în ploaie pe străzile din jurul Catedralei şi în zona Pieţei ''George Enescu'' pentru a-l saluta pe Suveranul Pontif.

Copii mici pe umerii părinţilor lor, oameni cu pelerine de ploaie colorate pe ei sau cu umbrele au aşteptat cu telefoanele pornite pentru fotografii ieşirea din Catedrală a Papei Francisc.

Acesta a urcat în papamobilul Isuzu în aplauzele furtunoase ale pelerinilor şi a mers prin mijlocul lor salutându-i.

Sursa foto Twitter/Klaus Iohannis
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii