Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege Laptele proaspăt din magazine să aibă etichetă cu proporţia de lapte praf conţinută

ro

04 Apr, 2015 21:21 1375 Marime text
 
Un grup de cinci deputaţi ai PSD - Liviu Harbuz, Marian Ghiveciu, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Dîrzu - au depus o propunere legislativă care prevede că laptele prospăt pentru consum destinat comercializării, care conţine lapte praf, trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma: „Conţine lapte praf în proporţie de _%". Laptele proaspăt care nu conţine lapte praf trebuie să prevadă obligatoriu pe etichetă menţiunea: „Nu conţine lapte praf", informează romanialibera.ro.

Nerespectarea acestor prevederi va fi sancţionată de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară cu amendă între 5.000 lei şi 10.000 lei, propun iniţiatorii proiectului de lege.

Deputaţii semnatari ai propunerii legislative au apreciat, în expunerea de motive, că „populaţia este în general păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este direct obţinut de la vacile de lapte". „În majoritatea cazurilor, acel lapte prospăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută", mai susţin iniţiatorii.

Ei au menţionat că o statistică a Consiliului Concurenţei arată că 63% din laptele pentru consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene (UE) şi 1% din statele din afara UE.

„Dacă se citeşti pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte «fabricat în România», nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar că a fost ambalat la noi", mai susţin iniţiatorii.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor în 30 martie şi urmează să intre în parcursul legislativ.Sursa: romanialibera.ro
Sursa foto: feminis.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii