Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:28 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „Propun trei direcţii - participarea, integritatea, durabilitatea”

ro

28 Jan, 2015 19:07 731 Marime text
 
Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă, în acest moment, la Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

„După cum ştiti, reforma instituţiilor politice este una dintre priorităţile mandatului meu şi primul pasîn reforma clasei politice. Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti. Această nouă etapă ar trebui să însemne o resetare a sistemului şi o creştere a încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice. Participarea este prima direcţie şi mă refer la asigerarea condiţiilor pentru ca toţi românii să voteze, dar şi la încurajarea participării la votu în general. Să aducem oamenii mai aproape de politică în general”, a declarat Klaus Iohannis.

„Integritatea, înţeleasă nu în senul juridic, ci la mediul de lucru - transparenţă, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere ăn noi, trebuie să funcţionăm noi. Durabilitate - să gândim un cadru legislatiuv care să asigure eficienţă în reprezetnarea electoratului. Putem să venim cu pachete de legi care să ţină mai mult decât un ciclu electoral şi să construim instituţii foarte solide. Legislaţia prtidelor politice - finanţarea partidelor şi a campaniilor. Am ascultat opinia partidelor cu privire la nefericita ordonanţă 55, referitoare la migraţia aleşilor locali.De asemenea, o temă important a fost accelerarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a arestărilor”, a mai adăugat președintele.


Despre discuţiile cu partidele politice:


„Legislaţia partidelor politice - finanţarea partidelor şi a campaniilor. Am ascultat opinia partidelor cu privire la nefericita ordonanţă 55, referitoare la migraţia aleşilor locali. De asemenea, o temă importantă a fost accelerarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a arestărilor. Am propus un calendar concret, până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluţie legislativă pentru votul românilor din diaspora, legislaţia privind alegerile locale şi parlamentare, legislaţia partidelor şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu îl fac în raport cu mine, preşedintele, ci în raport cu electoratul, care aşteaptă aceste soluţii”, a precizat Klaus Iohannis.


Despre raportul MCV:


„O a doua temă mai mare este raportul MCV, dat publicităţii astăzi. Este preponderent pozitiv. Cu sigruranţă progresele României sunt importante şi se înscriu într-un trend ascendent. E nevoie de o accelerare a eforturilor pentru a asigura lupta împotriva corupţiei, în primul rând pentru cetăţenii români. Am luat notă de observaţiile critice formulate de UE. Este datoria instituţiilor şi a oamenilor poltiici să ţină cont de aceste constatări, pentru a elimina semnele de întrebare care mai planează asupra Parlamentului şi a clasei politice. Voinţa politică trebuie probată prin fapte în mod constant şi în raport cu angajamentele. Am luat act şi de încurajările CE privind procesul de reformă. Garantarea statului de drept a independenţei jujstiţiei şi sprijinirea luptei împotriva corupţiei sunt obiective majore ale mandatului meu”, a declarat președintele.

Ti-a placut articolul?

Comentarii