Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:08 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorul Dumbravă îi cere premierului să renunțe la imunitate

ro

09 Jun, 2015 10:49 749 Marime text
 
Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), îi cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, să renunțe la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general referitoare la declanșarea urmăririi penale în cazul său: “Amintindu-mi declarația publică nu mai departe decât acum câteva luni pe care ați făcut-o de la înălțimea demnității și funcției pe care o dețineți (declarația publică din 26 ianuarie, citez cu fidelitate: “Suntem de acord să modificăm textul constituțional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituție pentru că, după cum știți, nu există imunitate decât pentru arestare și percheziție, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituției aceste prevederi, iar, în rest, așa cum s-a întâmplat și la ultimele cazuri aduse în fața Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiției”), vă cer respectuos să renunțați (...) la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general al României în ce vă privește, aflată pe rolul Camerei, de declanșare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale”.
Dumbravă îi mai solicită premierului să facă demersurile necesare pentru înlăturarea imunității parlamentarilor, prin modificarea Constituției. Judecătorul precizează în scrisoare că premierul va putea, în fața magistratului, să dovedească faptul că acuzele aduse nu sunt întemeiate: “Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni. Acolo, în fața magistratului, veți putea să arătați că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veți arăta, în acest fel, că democrația funcționează în România, că instituțiile statului trebuie să-și facă datoria. (...) Ancheta penală își va urma cursul, sunt convins că sunteți conștient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, știind că sunteți un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituții ale democrației în bătălii care nu le sunt specifice”. Acesta nu exclude faptul că și justiția "are sincopele ei" şi trebuie să-şi facă curat în propria ogradă, însă “prin ceea ce a făcut în acești ultimi ani nu i se poate contesta faptul că a devenit un pilon al statului de drept”.
Totodată, el a criticat şi propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind constituirea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democrației.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii