Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:59 01 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU „Dobrogea” sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România

ro

27 Feb, 2019 15:31 968 Marime text
În fiecare an, la data de 28 februarie, se aniversează Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, în anul 1933, prin Decretul Regal nr.468, se aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului”.

Prin prevederile sale detaşează apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile în România. Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de „protecţia civilă”.

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. În prezent, Protecţia Civilă este reglementată prin Legea 481/2004 republicată în 2008.

Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele judeţene şi constau în: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate etc.

La aniversarea celor 86 ani, protecţia civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii un element de bază al societăţii moderne.

Cu această ocazie, în perioada 25.02-27.02.2019 a avut loc campionatul de mini-fotbal „Cupa Protecţiei Civile” ediţia 2019, care s-a desfăşurat la Sala de Sport din localitatea Cumpăna. La competiţie au răspuns invitaţiei şapte echipe reprezentative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al Judeţului Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, Gărzii de Coastă Constanţa, Penitenciarului-Spital Poarta Albă, Direcţiei Generale Poliţie Locală Constanţa, UM 02003 Constanţa şi UM 02155 Constanţa.

La finalul competiţiei primele trei locuri au fost ocupate de către I.S.U. Constanţa (locul I), I.J.J. Constanţa (locul II) şi Garda de Coastă Constanţa (locul III).  

„De Ziua Protecţiei Civile comanda inspectoratului transmite întregului personal care acţionează sub deviza „Cu viaţa mea apăr viaţa” multă sănătate, fericire, noi succese şi realizări în viaţă, precum şi în îndeplinirea misiunilor încredinţate, alături de tradiţionalul LA MULŢI ANI !”, transmite ISU Dobrogea.

Cu ocazia aniversării a 86 ani de atestare documentară a Protecţiei Civile în România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa invită mâine, 28.02.2015, ora 11:00, toţi constănţenii, în Parcul Arheologic din municipiul Constaţa în zona dintre monumentul Victoriei şi strada Traian, unde va fi expusă tehnica de intervenţie a inspectoratului.

Aceste expoziţii cu tehnică de intervenţie au ca scop familiarizarea cetăţenilor cu activitatea desfăşurată de cadrele ISU „Dobrogea”.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii