Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Informații importante de la Serviciul de Imigrări Constanța. Vizați sunt străinii care solicită prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă în România

ro

07 Feb, 2018 15:13 2567 Marime text
Salariul mediu brut, una dintre condiţiile care trebuie îndeplinită de străinii care solicită prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă în România, a fost majorat de la 3131 la 4162 de lei, ca urmare a unor modificări legislative.
 
Potrivit Serviciului pentru Imigrări Constanța, începând cu data de 01 ianuarie a.c., salariul minim brut garantat în plată este de 1900 de lei. În conformitate cu prevederile art. 56 alin. (1) din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, „străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut. În cazul lucrătorilor înalt calificați salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin 4 ori caştigul salarial mediu brut".
 
Prelungirile ulterioare ale dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă dacă străinul prezintă următoarele documente:
a) contractul individual de muncă cu norrnă întreagă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă;
b) dovada menţinerii salariului cel puţin la nivelul prevăzut la alin. (1) pe toată perioada şederii acordate anterior.
 
Astfel, în contextul noilor modificări prevăzute de Legea nr.3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, Serviciul de Imigrări Constanța informează că, începând cu data de 06 ianuarie 2018, câştigul salarial mediu brut este de 4162 de lei.
 
Totodată, începând cu data de 01 ianuarie 2018, salariul minim brut a fost stabilit la 1900 de lei, prin HG nr.846/2017pentru stabilirea salariului de bază minim brut garantat în plată.
 
Această condiţie este necesară la solicitarea de viză de lungă şedere pentru angajare şi detaşare în scopul desfăşurării de activităţi lucrative pe teritoriul Romăniei, la prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de detaşare şi pentru studii, precum şi la acordarea dreptului de şedere pe termen lung.
 
De asemenea, Serviciul de Imigrări Constanța informează că modificarea salariului mediu brut in contractual individual de muncă, precum şi transmiterea acestor date către Inspectoratete Teritoriale de Muncă, se fac ori de căte ori intervin schimbări privind modificarea salariului mediu brut la nivel nalional, la data intrării în vigoare a modificării. Pentru reglementarea şederii pe teritoriul României, străinii au posibilitatea de a depune documentele şi prin intermediul aplicaţiei online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii