Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:46 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Ajunul Crăciunului Două personalităţi ale Constanţei, născute la Medgidia, îşi sărbătoresc aniversarea

ro

24 Dec, 2013 07:54 2518 Marime text
CSM_-_Cristian_Deliorga_01.jpgMagistratul constănțean Cristian Deliorga își serbează astăzi ziua de naștere. S-a născut acum 56 de ani la Medgidia.
În anul 1982, Cristian Deliorga a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, apoi a activat ca procuror la Procuratura Locală Medgidia şi Procuratura Locală Constanţa. În perioada iulie 1990 - octombrie 1999, a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia. După circa două luni petrecute ca procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, începând cu 1 decembrie 1999, Cristian Deliorga a devenit procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

A deținut această funcție până în septembrie 2000, când s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, unde a rămas timp de un an, când a devenit prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanţa. 
În acelaşi an 2001, în luna septembrie, Cristian Deliorga a fost promovat prim-procuror al Parchetului Tribunalului Constanţa, funcţie pe care a deţinut-o timp de aproximativ cinci ani. Din martie 2003, procurorul constănţean a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în ianuarie 2006 obţinând mandatul de vicepreşedinte al CSM. Ulterior, el a rămas membru al Consiliului până în urmă cu aproximativ doi ani. A mai activat ca judecător al Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, iar în prezent este judecător al Secției penale a Curții de Apel Constanța. 
Pe parcursul desfăşurării activităţii sale, magistratul constănţean s-a specializat în Drept fluvial şi maritim, Drept penal şi criminalistică, Procedura cercetării accidentelor navale, Prevenirea corupţiei, Procedura cercetării accidentelor colective de muncă, dar şi rolul Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenţei justiţiei. Cristian Deliorga este membru al Asociaţiei Magistraţilor din România şi membru fondator al Societăţii române de Ştiinţe penale, filiala Constanţa.
În prezent este delegat pe funcţia de funcţia de preşedinte al Judecătoriei Mangalia
Cea de-a doua personalitate a Constanţei care îşi aniversează ziua de naştere este Virgil Coman, născut tot în Ajunul Crăciunului, dar în 1973, şi tot la Medgidia.
Acolo a urmat cursurile Şcolii generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Este licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa, promoţia 1997, şi absolvent al cursurilor de Studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea ,,Ovidius" Constanţa, promoţia 1998.
 
Virgil Coman este doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, conform OMECT nr. 3824/03.05.2006, susţinând teza de doctorat cu titlul "Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii" (susţinută în şedinţă publică, la data de 5 decembrie 2005). A devenit directorul Direcţiei Judeţene Constanţa pe 10 aprilie 2003 şi, prin reorganizarea Arhivelor Naţionale ale României, din ianuarie 2010 este şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale. Coman este căsătorit din octombrie 2002 cu Daniela, şi au, împreună, doi copii: Theodor-Alexandu şi Maria-Cristina. Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie - Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003. Sărbătoritul zilei este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat şi a participat la sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii