Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:38 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful Grupului Feroviar Român Gruia Stoica a fost trimis în judecată de procurorii DNA

ro

12 Feb, 2014 15:10 1002 Marime text
 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Gruia Stoica - președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Grup Feroviar Român S.A., în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență. De asemenea, DNA l-a mai deferit justiţiei şi pe Doru Cătălin Boştină, avocat în cadrul Baroului Ilfov, în stare de libertate (cu măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A (C.E.O.) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.
Potrivit fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru S.E. Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru S.E. Ișalnița). Potrivit aceluiași document, durata contractuală era de 36 de luni, începând cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau „cel mai mic preț” sau „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.
La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. S.A. a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă”, S.C. Grup Feroviar Român S.A. București (G.F.R.) și alte trei societăți comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014. C.F.R. Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând S.C. C.E.O. S.A. și prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).
Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Stoica Gruia, persoană ce controlează S.C. G.F.R. S.A., membră a grupului Grampet, a promis inculpatului Boștină Doru-Cătălin, avocat în cadrul Baroului Ilfov, că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta din urmă să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că are o asupra directorului general al C.F.R. Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuțiile de serviciu și să-i comunice prețul oferit de societatea pe care o conduce, la licitația din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidențiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea, de către Stoica Gruia, a contractului ce făcea obiectul licitației, respectiv transport cărbune de la nivelul SC. CEO.SA.
În acest context, inculpatul Boștină Doru-Cătălin i-a promis inculpatului Stoica Gruia că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preț și va folosi, pentru realizarea traficului de influență, un intermediar care poate exercita influența directă asupra funcționarului public, directorul general al C.F.R. Marfă.
Potrivit rechizitoriului, în intervalul 23, 24 ianuarie și până în ziua licitației 29 ianuarie 2014, inculpatul Boștină Doru-Cătălin l-a ținut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenței, în scopul adjudecării contractului la licitația având ca obiect contractul de transport cărbune.
Intervenția autorităților judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracționale și a „stopat” o licitație afectată de activitatea infracțională a celor doi inculpați, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condițiilor de concurență reală, loială și care ar fi putut determina prejudicierea unei unități de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără T.V.A.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii