Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:32 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

George Ciamba, la Istanbul, la Summit-ul Atlantic Council of US 2017

ro

28 Apr, 2017 19:52 2642 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, în calitate de vorbitor principal, în perioada 27-28 aprilie, la Istanbul, la Summit-ul Atlantic Council of US 2017.

Demnitarul român a fost invitat pentru a susţine o intervenţie în cadrul unei sesiuni dedicate aspectelor de cooperare regională, referitoare la evoluțiile din regiunea Mării Negre şi Vecinătății Estice, precum și interacțiunile cu regiunea mediteraneană și cu cea baltică.

Intervenția demnitarului român în cadrul evenimentului a evidențiat importanța strategică a României în noul context geopolitic, prin sublinierea implicării active în plan regional, eforturile susținute depuse pe linia asigurării securității, dar și pe dimensiunile economică și energetică, prin mecanisme multiple (bilaterale, instrumentarul UE și al NATO), transmite MAE.

În condiţiile multiplicării ameninţărilor, convenţionale şi non-convenţionale, cu consecinţe asupra securității europene şi euro-atlantice în ansamblul său, a reiterat, importanța strategică și geopolitică specială a regiunii Mării Negre în ecuația asigurării securității europene și euroatlantice. Dezvoltările de securitate din ultima perioadă au reconfirmat rolul esenţial al NATO şi, în acelaşi timp, au adus în atenţie importanţa consolidării relaţiei transatlantice ca una între parteneri, care împărtăşesc valori şi interese comune.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat faptul că, în prezent, „este dificil să discutăm cum să întregim Europa, fără să abordăm problemele existente în zona Mării Negre și să identificăm soluțiile adecvate pentru acestea”.

În acest context, a fost evidențiată necesitatea continuării eforturilor de implementare deplină a măsurilor decise la Varșovia, în vederea consolidării capacității NATO de a răspunde eficient tuturor provocărilor de securitate cu care se confruntă și a unei abordări coerente şi unitare a Alianţei cu privire la întregul flanc estic, inclusiv în zona sud a acestuia. Cu acest prilej a fost reiterată importanța deosebită pe care România o acordă consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, reflectată în susținerea fermă pentru menținerea unei relații transatlantice solide și a relevanței NATO, ca pilon fundamental al securității euro-atlantice, mai precizează MAE.

A subliniat importanța specială pe care România o acordă Republicii Moldova și, în general, succesului Parteneriatului Estic, inclusiv în perspectiva Summit-ului din 2017.

În cadrul discuțiilor din cadrul panelului, moderatorul acestuia a evidențiat importanța României din punct de vedere al asigurării diversificării rutelor energetice, ca factor de influență în domeniul coridoarelor energetice, în special în contextul exploatărilor de gaz din Marea Neagră.

Totodată, în marja evenimentului, secretarul de stat George Ciamba a avut întrevederi cu Frederick Kempe, Președintele Atlantic Council, cu James Jones, fost consilier al președintelui Obama pe probleme de securitate, și cu Natalia Gherman, fost ministru al afacerilor externe din Republica Moldova. A participat și la masa rotundă pe tema relațiilor dintre Turcia și Vest (Turkey and the West), privind stadiul și perspectivele cooperării cu SUA și UE.

Ti-a placut articolul?

Comentarii