Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:38 19 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în vizită în Republica Macedonia

ro

18 Dec, 2018 20:21 396 Marime text
Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a efectuat astăzi, 18 decembrie 2018, o vizită oficială în Republica Macedonia, la invitația lui Bujar Osmani, vice-prim-ministru pentru afaceri europene. În cadrul vizitei, ministrul delegat George Ciamba a avut consultări cu vice-prim-ministrul Osmani, urmate de întrevederi cu Prim-ministrul Zoran Zaev, președintele Parlamentului Talat Xhaferi, ministrul afacerilor externe Nikola Dimitrov, precum și cu preşedintele Comitetului parlamentar pentru afaceri europene, Artan Grubi, cu participarea membrilor acestui comitet.

Potrivit MAE, în cadrul convorbirilor cu înalții oficiali macedoneni, demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru avansarea parcursului european și euro-atlantic al acestei țări și a subliniat că avansarea procesului de extindere a UE, pe baza meritelor proprii, va figura printre prioritățile Președinției României la Consiliul UE. De asemenea, ministrul George Ciamba a subliniat importanța afirmării rolului global al UE mai întâi în plan regional, evidențiind semnificația politicii de extindere și onorării angajamentelor UE inclusiv din această perspectivă.

Ministrul delegat s-a referit, totodată, la evenimentele cu participare din regiune ce vor fi organizate pe durata Președinției, menționând conferința privind tineretul din Balcanii de Vest, care se va concentra asupra oportunităților pentru tineri, a antreprenoriatului și a modalităților de a răspunde aspirațiilor europene, pornind de la rolul cheie al tinerilor în transformarea democratică a regiunii și a reconcilierii.
Ministrul delegat a adresat felicitări pentru progresele realizate de autorități în ultimul an, ce au condus la primirea invitației de aderare la NATO, precum și a recomandării Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare.

Totodată, a salutat evoluțiile din planul relațiilor de bună vecinătate, respectiv a tratatului de bună vecinătate cu Bulgaria și încheierea Acordului istoric de la Prespa cu Grecia, evidențiind semnificația simbolică pentru reconcilierea în regiune, precum și valoarea strategică pentru proiectul european în ansamblul său. În context, a exprimat încrederea că amendamentele constituționale aflate în dezbatere parlamentară privind implementarea Acordului de la Prespa vor fi adoptate în termenele stabilite.

Ministrul delegat George Ciamba i-a încurajat pe toți actorii politici din Republica Macedonia să continue dialogul și cooperarea atât în implementarea Acordului de la Prespa, cât și în procesul complex de reformă, pentru a putea îndeplini criteriile necesare în perspectiva adoptării de către Consiliul Uniunii Europene a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu UE, în iunie 2019, respectiv organizarea primei conferințe de aderare, până la finalul anului 2019.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, a fost trecut în revistă stadiul acestora, fiind remarcat cursul ascendent al dialogului politico-diplomatic, ministrul delegat menționând în acest sens vizita Prim-ministrului român la Skopje, la 27 iulie 2018, cooperarea foarte bună în cadrul forurilor regionale și internaționale, precum și tendința constantă de creștere a schimburilor comerciale bilaterale.

În context, George Ciamba a subliniat disponibilitatea României de a oferi expertiză și asistență tehnică pentru procesele de aderare la Uniunea Europeană și NATO, inclusiv prin intermediul Fondului de Mobilitate implementat de Agenția Română de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.

Ambele părți au convenit continuarea dialogului bilateral, prin stabilirea unor vizite de răspuns, în acest sens ministrul delegat a adresat vice-prim-ministrului Osmani invitația de a vizita România, în perioada următoare, invitație acceptată de oficialul din Republica Macedonia.

Ti-a placut articolul?

Comentarii