Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:44 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Oprea „Acest vot nu mă face imun în fața Justiției. Mă consider nevinovat”

ro

21 Sep, 2016 14:48 844 Marime text
Gabriel Oprea a postat, astăzi, un mesaj pe rețeaua de socializare, Facebook, în privința votului Senatului.

„Pentru că votul din Senat a stârnit foarte multe discuții, vreau să clarific două lucruri.
 
În primul rând, acest vot nu mă face imun în fața Justiției, nu mă «salvează» de la ceva și nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, așa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul își va urma cursul normal în Justiție. Spun asta pentru cei care, din neștiință sau din interes, afirmă – în mod total greșit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanță. Vă reamintesc faptul că procurorii au așteptat aproape un an ca să facă acest dosar. Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis să mai treacă încă 3 luni până când va ajunge în fața judecătorilor. Atât și nimic mai mult.
 
În al doilea rând, motivul pentru care am cerut colegilor să nu încuviințeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiției, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură. Cred că este menirea Senatului să atragă atenția, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele și că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile și libertățile individuale, ci și încrederea oamenilor în instituții, în general și în Justiție, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu și până în acest moment nu a fost dată nicio soluție.
 
Potrivit art.109 alin.2 din Constituție, Senatul nu încuviințează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârșite în exercițiul funcției lor. Este un drept și nu o obligație! Aceasta implică o apreciere și o responsabilitate din perspectiva legii penale și a celei procesuale penale”.

În încheierea mesajului, Gabriel Oprea spune că se condiferă nevinovat și că nu i se pare normal ca un dosar cu o acuzație atât de gravă, să fie atât de sărac în probe.

„Așa cum am mai spus, mă consider nevinovat. Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzație atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în fața judecătorilor și sunt convins că, așa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate și suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuși, pentru calomniile, injuriile și ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii