Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:06 27 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost primar al sectorului 6 București, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc (document)

ro

28 Dec, 2018 14:39 543 Marime text

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 710/VIII/3 din 12 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:
 
P.C.C în prezent aflat în stare de detenție, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de luare de mită,
 
C.I.,la data faptei reprezentant al societății S.C. Tettas S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită,
 
S.C. TETTAS S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  1. În perioada 2006 - 2007, inculpatul P.C.C., în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.

Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).

2. În cursul anului 2009, inculpatul P.C.C. în aceeași calitate, a pretins de la inculpații C.I. și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD.

Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

Pe perioada mandatului de primar deținut de inculpatul P.C.C., societății S.C. Tettas S.R.L. i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului  asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 USD, asupra bunurilor aparținând lui P.C.C. prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate inculpatului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
 
Menționăm că inculpatul P.C.C. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (detalii în comunicatele nr. 109 din 2 martie 2011 și 732 din 27 septembrie 2018).

Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul P. C.C.a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6348).
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii