Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Focuri de armă pe Marea Neagră. Cum au acționat polițiștii de frontieră pentru prinderea unui pescador surprins la braconat

ro

06 Jun, 2018 15:59 2672 Marime text
După mai multe discuții apărute în spaţiul public cu privire la intervenţia navelor Poliţiei de Frontieră pe Marea Neagră, în vederea prinderii unui pescador turcesc, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră face mai multe precizări. 

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră în zilele de 11 aprilie, respectiv 28 aprilie, ambarcațiunea Ostik Senol, pavilion Turcia, de tip pescador, a fost detectată de către Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identificată de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră.

”Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri, navele poliției de frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcaţiunii. Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitărilor navelor poliției de frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție), în ambele cazuri echipajul poliției de frontieră a folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederilor legale, executând serii de focuri de avertisment cu armamentul din dotare. Date fiind particularităţile intervenţiilor pe apă, focul de avertisment se execută, în astfel de situaţii, asupra sistemului de propulsie al pescadoarelor, fără a pune, însă, în pericol viaţa persoanelor aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenţiei la pescadorul menţionat în condiţiile în care toţi membrii echipajului s-au poziţionat în dreptul motoarelor” - au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră care au transmis că ”Intervenţia în situaţii de natura celei prezentate se realizează în limitele proporţionalităţii intensităţii acesteia în raport cu gradul de pericol reprezentat de fapta constatată şi cu obligaţia poliţiştilor de frontieră de a nu pune în pericol vieţile omeneşti, sarcinile lucrătorilor noştri fiind, în special pe mare, tocmai în sensul  salvării acestora – vezi convenţiile internaţionale şi legislaţia naţională în materie” 


În acest sens, în condiţiile date, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru prevenirea săvârşirii actelor de braconaj piscicol de către echipajul pescadorului turcesc, pentru capturarea acestuia în condiţii de siguranţă fiind informate, prin instrumentele legale de cooperare, autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia.
  
În urma detectării pescadorului Ostik Senol, la nivelul Gărzii de Coastă s-au întocmit două lucrări penale, cercetările fiind derulate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Totodată, Poliția de Frontieră menționează că pe timpul intervenţiei ambarcaţiunea din dotarea Gărzii de Coastă nu a suferit avarii.
 

”Principalele atribuţii ale Gărzii de Coastă sunt supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat şi respectarea regimului juridic al frontierei de stat la Marea Neagră. Pe lângă acestea, prin lege, are şi atribuţii legate de activităţile din zona de frontieră, pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere sub toate formele de manifestare, inclusiv combaterea pescuitului ilegal, ca activitate conexă. Pe linia braconajului piscicol  Garda de Coasta desfăşoară acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât pe Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează în zona economică exclusivă” - au mai transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.

De exemplu, în ultimii doi ani (2016-2017), poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat şi reținut, pe Marea Neagră, 6 pescadoare care pescuiau ilegal în apele maritime ale României. După acţiuni specifice – inclusiv în forţă, cu utilizarea armamentului din dotare  – au fost recuperate şi confiscate 16.484 kg pește din specii diferite, 1.119 kg pește din specii marine,  aproximativ 59 de kilometri de plasă de pescuit (tip monofilament sau setcă) și 1.243 unelte de pescuit.

În toate cazurile pescadoarele au fost indisponibilizate, marinarii turci fiind cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni privind pescuitul ilegal, prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările și completările ulterioare.
 

”În contextul celor sus-menţionate, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră foloseşte acest prilej pentru a vă asigura de întreaga deschidere şi transparenţă a instituţiei pe care o reprezintă, în prezentarea evenimentelor ce vizează activitatea Poliţiei de Frontieră Române, scopul fiind informarea corectă a opiniei publice” - au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii