Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FMI Măsurile populiste într-un an electoral ar putea afecta în mod negativ încrederea și descuraja investițiile (document)

ro

11 May, 2016 17:30 1961 Marime text
Potrivit unui comunicat publicat astăzi pe International Monetary Fund (IMF), economia din România traversează o relansare ciclică ce este sprijinită de cererea internă puternică, PIB-ul urmând să crească, atingând astfel 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale și cele externe. Acest lucru se arată într-un raport FMI elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI.
 
Pe partea internă, măsurile populiste într-un an electoral ar putea afecta în mod negativ încrederea și descuraja investițiile. Pe partea externă, o deteriorare a percepției de risc privind piețele emergente ar putea declanșa ieșiri de capital, deprecierea monedei și o creștere a raportului dintre datoria externă și PIB. Menținerea unui nivel adecvat al rezervelor, un regim de schimb flexibil și rezerve fiscale vor fi cruciale pentru reducerea riscurilor.
 
În cmunicatul FMI se mai arată faptul că, ținând cont de „relaxarea fiscală semnificativă adoptată în ultimul an, este crucial ca politica fiscală să fie ancorată pe o traiectorie credibilă de reducere a datoriei pe termen lung. Anularea reducerilor de taxe preconizate sau amânarea lor până la identificarea măsurilor compensatorii vor ajuta la îndeplinirea acestor obiective”.
 
Comitetul director cere intensificarea eforturilor pentru întărirea guvernanței la companiile de stat și îmbunătățirea utilizării fondurilor europene. De asemenea, potrivit comunicatului, va fi important ca politicile în domeniul salariilor în sectorul public și salariului minim să țină cont de spațiul fiscal, creșterea productivității și chestiunile care țin de competitivitate.
 
În comunicat se mai menţionează faptul că se consideră că înăsprirea politicii monetare este adecvată ţinând cont de prognozele actuale de inflație recomandându-se autorităților să înceapă reducerea decalajul dintre dobânzile de pe piață și dobânda de politică monetară, să absoarbă lichiditate de pe piață și să îngusteze și mai mult coridorul de dobândă.
 
Pentru a putea vedea rezultatele obţinute în urma consultărilor în baza Articolului IV, accesați secțiunea „Documente”.
 
Acest articol a avut ca scop examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii