Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:26 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaziune cu deşeuri de fier vechi. Inculpații nu știu să scrie...

ro

18 May, 2016 14:28 2026 Marime text
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor STĂNESCU TIBERIU şi STĂNESCU MĂRIOARA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Cercetările penale au stabilit că S.C. M. S.R.L. D. a fost înfiinţată în anul 2008 cu sediul social într-o comună din judeţul Suceava, avându-i ca asociaţi pe inculpaţii Stănescu Tiberiu şi Stănescu Mărioara, obiectul principal de activitate al societăţii fiind colectarea deşeurilor nepericuloase. La data de 14.06.2012 a fost cooptată în societate numita S.B., iar la data de 16.07.2012 inculpaţii s-au retras din societate, unic asociat rămânând S.B., sediul social fiind schimbat într-o altă comună din judeţul Iaşi.
”În perioada 2010 – iunie 2012, societatea a fost administrată efectiv de inculpaţii Stănescu Tiberiu şi Stănescu Mărioara şi activitatea a constat, în principal, în livrarea de deşeuri fier vechi şi neferoase către S.C. S.R. S.R.L. B. Astfel, la două puncte de lucru ale S.C. M. S.R.L. D. erau colectate deşeurile feroase şi neferoase, iar în relaţia cu S.C. S.R. S.R.L. B. aceste bunuri erau colectate în două containere puse la dispoziţie de cumpărător care le prelua, de cele mai multe ori, şi le descărca la un alt punct de lucru. Întrucât inculpaţii nu ştiu să scrie, avizele de însoțire a mărfii şi facturile erau completate fie de angajaţi ai S.C. S.R. S.R.L. B., fie de cunoştinţele inculpaţilor care îi însoţeau la locul de descărcare şi erau semnate de aceştia din urmă sau de inculpaţi.
Plata facturilor emise de S.C. M. S.R.L. D. administrată de inculpaţi a fost efectuată de S.C. S.R. S.R.L. B.  în conturile  S.C. M. S.R.L. D.
Efectuându-se verificări în evidenţele contabile ale celor două societăţi s-a constatat că, în perioada mai 2010 – iunie 2012, S.C. S.R. S.R.L. B. a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 139 operaţiuni comerciale de achiziţie deşeuri fier vechi şi neferoase de la furnizorul S.C. M. S.R.L. D. în valoare totală de 4.879.114,85 lei, în timp ce această din urmă societate a înregistrat 29 facturi privind livrări către beneficiarul S.C. S. R. S.R.L. B. în valoare de 555.560,10 lei.
Ca urmare, în perioada mai 2010 – iunie 2012, inculpaţii Stănescu Tiberiu şi Stănescu Mărioara, în calitate de administratori ai S.C. M. S.R.L. D., nu au înregistrat în evidenţa financiar – contabilă livrări deşeuri fier vechi şi neferoase în cantitate totală de 3.590.314 kg (4.165.232 kg – 574.918 kg), reprezentând 86,20% din volumul cantitativ tranzacţionat, şi nu au evidenţiat veniturile obţinute în sumă totală de 4.323.554 lei (4.879.114 lei – 555.560 lei), reprezentând 88,61% din venitul total aferent relaţiei comerciale cu S.C. S.R. S.R.L.
Prin infracţiunea săvârşită, inculpaţii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 691.768 lei  prin sustragerea de la plata impozitului pe profit”, spun procurorii.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului Stănescu Tiberiu, respectiv cu privire la o casă de locuit, cota de ½ din suprafaţa unui teren arabil intravilan, o autoutilitară şi un autoturism.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii