Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două familii care au adoptat au renunţat la copii din cauza handicapului pe care cei mici l-au dezvoltat

ro

08 Oct, 2012 17:39 2063 Marime text
Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Constanţa se situează pe primul loc în  ceea ce priveşte adopţiile, detaşându-se prin numărul mare de copii declaraţi adoptabili, încredinţările în vederea adopţiei a copiilor la persoanele/ familiile adoptatoare, dar şi al adopţiilor încuviinţate de către instanţa de judecată.
De la începutul anului şi până în prezent, au fost atestate 58 de familii care fiind apte să adopte.
În 2011 s-a deschis procedură de adopţie internă pentru 164 de copii şi 49 au fost încredinţaţi în vederea adopţiei. În 2012, până în luna septembrie inclusiv, s-au deschis 51 de cereri de adopţie şi au fost încredinţaţi în privinţa adopţiei 29 de copii.
Noua legislaţie în privinţa adopţiei stabileşte faptul că a fost introdus criteriul reşedinţei familiei care adoptă în locul criteriului domiciliului, copiii cu părinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili după 30 de zile de la emiterea certificatului de naştere, dar şi introducerea probei ADN în cadrul procedurii de încuviinţare a adopţiei unor copii care provin din relaţii extraconjugale ale soţilor.

Cine este dezavantajat

Navigatorii sunt, conform noii legi, cumva dezavantajaţi pentru că trebuie să dovedească că au locuit în ultimele 12 luni la acelaşi domiciliu. În aceste cazuri, soţia poate să fie cea care adoptă prima, însă numai dacă dovedeşte că are un venit stabil.
Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului s-a confruntat în ultimii ani şi cu două cazuri speciale: după ce i-au înfiat, părinţii adoptatori au renunţat la copii, lăsându-i din nou în grija statului. În primul caz este vorba de un copil care a dezvoltat ulterior adopţiei un handicap sever, iar în cel de-al doilea caz, deşi se ştia că are un retard, micuţul a fost acceptat, însă pe parcurs, noii părinţi au renunţat să-l mai îngrijească.
Timp de doi ani, cei de la Protecţia Copilului monitorizează cazurile de adopţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii