Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:39 28 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea teatrului constănțean. Apreciatul secretar literar-artistic Jean Badea a încetat din viață

ro

21 Mar, 2020 17:22 3114 Marime text

Ieri, inima mult încercată a secretarului literar-artistic Jean Badea a încetat să mai bată. Doar ce împlinise 84 de ani pe 3 martie.
Jean Badea s-a născut în 1936, în localitatea I.G. Duca, județul Caliacra din Bulgaria de azi. A absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța (1950), mai apoi Universitatea din București, Facultatea de Litere (1960), iar în 1973 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București, specializarea Teatrologie, curs postuniversitar (1973).

 A fost profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic din Mangalia, apoi, pe rând, asistent universitar la Catedra de Limba și literatură română a Facultății de Filologie, Institutul Pedagogic Constanța, președinte al Comitetului de Cultură și Artă al municipiului Constanța, inspector principal al Instituțiilor artistice de spectacol, al Comitetului de cultură și artă al județului Constanța, secretar literar-artistic la Agenția Română de Impresariat Artistic (ARIA) București, filiala Constanța, încheindu-și cariera ca secretar literar-artistic și consultant artistic la Teatrul „Fantasio“ Constanța (1991-2004).

În anul 2017, cotidianul ZIUA de Constanța a avut inițiativa editării unui volum semnat de Jean Badea (Dulcea povară – schițe de portret din lumea teatrelor constănțene“), dedicat comunității teatrale de la malul mării. Pornind de la acest demers editorial, ZIUA de Constanța a organizat un eveniment de înaltă ținută, #RespectTeatru – Incredibila memorie a teatrului constănțean”, aducând un omagiu unei pleiade de valori artistice ale scenei pontice.

Cu dedicație și profesionalism, Jean Badea a reușit să lase generațiilor următoare volume conținând informații și documente prețioase, portrete memorabile ale actorilor constănțeni, a căror artă fulgurantă a fost astfel imortalizată peste timp - „Fantasio 40. Monografie“, „Omul care aduce… hazul“„ Dicționar. Lumea artistică a Constanței (I). Teatrul de Balet «Oleg Danovski»“„ Dulcea povară“,cărți disponibile în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.

Înmormântarea va avea loc mâine, ora 13, la Cimitirul Central.
Dumnezeu să-l ierte! Condoleanțe familiei!

Ti-a placut articolul?

Comentarii