Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:31 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în cinematografia românească. Actrița Aimee Iacobescu s-a stins din viață. În ce roluri s-a făcut remarcată (video)

ro

27 Mar, 2018 11:25 1728 Marime text
Actrița Aimee Iacobescu a murit la vârsta de 71 de ani.

În ultimii ani actrița s-a luptat cu cancerul.

A jucat zeci de roluri în piese și filme, dar Aimee Iacobescu va rămâne în inimile iubitorilor de film cu rolul Domniței Ralu, din seria filmelor cu haiduci.

Aimée Iacobescu a declarat într-un interviu din Jurnalul Național, că s-a născut de fapt în noaptea de 23 iunie, lucru cunoscut doar de familie și apropiați, informează Wikipedia.
 
A absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC), azi Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.
 
Fiică a unui farmacist, colonel de armată, a intrat la Actorie deja din primul "foc", împreună cu fratele ei geamăn, Dorel Iacobescu.
 
Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata inginerului-regizor Sergiu Nicolaescu.
 
A rămas în amintirea publicului cu rolul Domniței Ralu.
 
Filmografie
De-aș fi... Harap Alb (1965)
Haiducii (1966), regia Dinu Cocea
Șapte băieți și o ștrengăriță (1967), Bernard Borderie, coproducție cu Franța
Răpirea fecioarelor (1968), regia Dinu Cocea
Haiducii lui Șaptecai (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea
Zestrea domniței Ralu (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea
Săptămâna nebunilor (1971) - Domnița Ralu, regia Dinu Cocea
Cu mâinile curate (1972) - Charlotte, regia Sergiu Nicolaescu
Nu filmăm să ne-amuzăm (1975) - Lucia, regia Iulian Mihu
Osînda (1976) - Magda Pârâianu, regia Sergiu Nicolaescu
Revanșa (1978), regia Sergiu Nicolaescu
Ultima noapte de dragoste (1980), regia Sergiu Nicolaescu
Dumbrava minunată (1980) - Sora Soarelui, regia Gheorghe Naghi
Cuibul de viespi (1987) - Jenny Valeriu / Amy Andronache, regia Horea Popescu
Detectiv fără voie (serial TV, 2001), regia Sergiu Nicolaescu
Premii și distincții
 
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Aimée Iacobescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”, mai transmite Wikipedia.

Sursa foto: Antena3.ro

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii