Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi tineri aflați în centre de tip familial s-au sinucis!

ro

07 Dec, 2015 21:15 1675 Marime text
 
Soarta copiilor ce provin din centrele de plasament nu este ușoară. Numai ei ştiu cum gestionează lipsa unei familii și a dragostei părintești. Soarta a doi adolescenţi aflați în centre de tip familial din Craiova s-a terminat mult prea devreme şi într-un mod crunt. În noaptea de sâmbătă spre duminică, un tânăr de 19 ani aflat într-un centru de tip familial din Craiova s-a sinucis, aruncându-se de pe un bloc în construcție din oraș. Şi asta în condiţiile în care cu doar câteva zile înainte o fată de 13 ani, tot dintr-un centru de tip familial din Craiova, s-a spânzurat de o țeavă de gaze din imobilul în care locuia.
 
Adolescenta a lăsat un bilet de adio cu mesajul ”Mami, te iubesc!”, referindu-se la asistentul maternal care o îngrijise până la vârsta de 11 ani și de la care, în urmă cu trei ani, a trebuit să plece, după ce femeii i-a fost retras atestatul profesional. Atunci, fata a fost mutată în centrul de tip familial. Se pare că asistentului maternal profesionist care o îngrijea pe fata de 13 ani i-a fost retras atestatul de către Comisia de Protecție a Copilului Dolj, pentru că era purtătoare a virusului hepatitei C și ”s-a considerat că este un pericol pentru copil”.
 
În cazul tânărului de 19 ani, care s-a aruncat de pe un bloc în construcție din oraș, șeful DGASPC Dolj a spus că acesta fusese evaluat psihologic de mai multe ori, de-a lungul timpului, și nu au fost depistate probleme. Înainte de a se sinucide, tânărul a postat pe Facebook un mesaj de adio: "Suferința din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Așa că prețuiți viața pentru că e una singura. Vă pup. Adio", a scris băiatul.
 
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj a început astăzi o anchetă internă care trebuie să stabilească împrejurările în care s-au întâmplat aceste două evenimente tragice.
 
Șeful instituției a precizat că, în urma tragediilor, o parte din copiii aflați în plasament sunt consiliați de psihologi, în special a celor ”aflați în situații de vulnerabilitate”.
 
În paralel, se desfășoară și o anchetă a Parchetului și cercetări ale Poliției și, cu siguranță, vor fi și alte verificări privind procedurile de organizare și funcționare a instituției. În plus, a fost dublat personalul din aceste centre, iar șase echipe de specialiști, în special psihologi și asistenți sociali, consiliază copiii dați în plasament.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii