Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi români sunt judecați pentru că ar fi vrut să vândă arme teroriștilor din Columbia. Ce spun cei doi?

ro

25 May, 2016 23:39 1956 Marime text
Doi oameni de afaceri români, Virgil Flaviu Georgescu şi Cristian Vintilă, sunt judecaţi în SUA pentru că au încercat să vândă grupării teroriste columbiene FARC lansatoare de rachete şi automate AK-47, în valoare totală de circa 17 milioane de dolari. Unul dintre ei a susţinut că de fapt dorea să ajute Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite (CIA)!
 
Cei doi au fost arestaţi în Muntenegru în 2014, în decembrie, împreună cu un italian, Massimo Romagnoli, fiind atunci extrădaţi rapid către SUA. Ei au fost surprinşi în flagrant în timp ce încercau să negocieze cu traficanţi de arme, care erau de fapt agenţi sub acoperire ai Autorităţii antidrog din SUA. Procurori români din cadrul DIICOT au participat împreună cu autorităţile judiciare din SUA şi Muntenegru la operaţiunea în urma căreia cei trei au fost arestaţi.
 
Armele pe care doreau să le livreze Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) urmau să fie folosite şi împotriva ofiţerilor americani, Statele Unite sprijinind militar guvernul de la Bogota în lupta împotriva acestei grupări ce este înscrisă de administraţia de la Washington pe lista organizaţiilor teroriste, relatează Agerpres.
 
Judecat în prezent de un tribunal din New York, Virgil Flaviu Georgescu a admis în faţa instanţei că a participat la intermedierea tranzacţiei, dar susţine că intenţia sa era să transmită informaţii CIA-ului. În vârstă de 43 de ani, el a obţinut cetăţenia americană prin căsătorie. Ulterior a revenit în România, unde a fost consultant pentru servicii de pază.
 
Conform stenogramelor şedinţelor de judecată, Georgescu a spus că a contactat de două ori CIA în anul 2012 pentru a semnala că a fost abordat de un român din Los Angeles, care i-a propus o tranzacţie obscură cu armament pentru gherilele columbiene. Respectivul român din Los Angeles i-a spus că aceste gherile au nevoie de mii de automate AK-47, carabine M-4, puşti cu lunetă Dragunov, mine antipersonal şi pistoale de înaltă precizie FN Five.
 
Companiile producătoare de armament solicită documente care să ateste că destinatarul final al echipamentelor este un cumpărător legitim, prin urmare era nevoie de un intermediar care să furnizeze o astfel de documentaţie, însă una falsă.
 
Aşadar, Georgescu a declarat mai departe în faţa instanţei că a refuzat propunerea şi a sunat CIA-ul pe linia telefonică destinată publicului pentru denunţuri referitoare la cazuri de siguranţă naţională, asigurând de dragostea sa pentru America şi că vrea să dea în vileag tot planul. Românul i-a mai spus operatorului CIA că a mai participat la operaţiuni secrete, inclusiv pentru FBI la Las Vegas, apreciind că astfel ar putea fi util şi CIA-ului.
 
Totuşi, CIA nu l-a contactat niciodată de atunci. În următorii doi ani, Flaviu Georgescu a cheltuit circa 7.000 de dolari călătorind prin Albania, Bulgaria, Germania, Italia şi Muntenegru pentru a pune la punct pe cont propriu tranzacţia propusă de românul din Los Angeles. El a găsit un furnizor de arme în Rusia şi un cumpărător fictiv din Germania, care urma să furnizeze documentaţia falsă. Între timp i-a atras în combinaţie pe Cristian Vintilă, un funcţionar guvernamental din România, şi pe un fost membru al parlamentului italian, Massimo Romagnoli. Aceştia din urmă au acceptat să depună mărturie împotriva lui Flaviu Georgescu în procesul aflat în desfăşurare, scrie Agerpres.
 
CIA a refuzat să comenteze pe marginea acestei ciudate afaceri, nefiind clar ce l-a motivat pe Flaviu Georgescu să se angajeze într-o asemenea operaţiune. Nu este însă exclus ca el să invoce apelurile către CIA ca pe un alibi stângaci prin care să încerce să scape nepedepsit. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii