Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:56 10 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi parlamentari au depus un proiect legislativ privind instituirea anului 2019 drept „Anul Cărţii” în România

ro

06 Apr, 2018 16:16 1014 Marime text

Senatorul USR Vlad Alexandrescu şi deputatul PNL Ovidiu Raeţchi au iniţiat un proiect legislativ prin care vor instituirea anului 2019 drept „Anul Cărţii”, pentru a încuraja promovarea lecturii în şcoli.
Conform proiectului, vor fi organizate întâlniri cu scriitori, personalităţi publice şi voluntari care să le citească elevilor fragmente din opere literare. Potrivit expunerii de motive, proiectul legislativ "vine în întâmpinarea necesităţii promovării lecturi printe tineri şi instituie anul 2019 drept <<Anul Cărţii>>, prilej cu ocazia căruia se vor organiza evenimente culturale dedicate acestei iniţiative. Ca activitate principală, Anul Cărţii propune lansarea unui program la nivel naţional, <<România Citeşte>>, care presupune promovarea lecturii în şcoli prin întâlniri cu scriitori, personalităţi publice, voluntari care să le citească elevilor fragmente din opere literare, fiind binecunoscut faptul că citirea cu voce tare copiilor este una dintre cele mai bune modalităţi de a investi în viitorul lor, deschizând apetitul pentru lectură şi readucând în centrul reflecţiei forţa formatoare a cărţilor".
În studiul Obiceiurile de lectură ale românilor, realizat de IRES, două dintre concluziile înregistrate au fost că unul din cinci români a citit o carte cu mai mult de un an în urmă, iar 22% dintre cei intervievaţi au declarat că nu citesc deloc cărţi.  Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, pentru dezbateri.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii